Koninklijk Bier

Door motregen maakte ik maar een kleine wandeling door Het Park. Bij de vijver zat de zwaan haar veren te plukken. (Ik denk dat het een vrouwtje is maar weet dat niet zeker. Tot vorig jaar woonden er twee zwanen in Het Park, maar manlief (denk ik) is er vandoor gegaan. Of is dood, dat weet ik niet. Als zwanen kunnen huilen, wat je wel eens hoort, dan is dit vrouwtje wel eenzaam, maar niet ten einde raad; ik heb haar nog nooit zien huilen.)
Ik wilde eigenlijk al direkt weer weggaan, toen ik uit de verte werd aangesproken.

-Meneer, wilt u een biertje?
-Ik wil hem wel, maar mag hem pas na 5 uur openen.
-Werk je?
-Ja
-Wat doe je dan?
-Een scheepvaartkantoor. Ik boek containers van hier naar daar en weer terug.
-Ik wil ook gaan werken, ik heb vandaag mijn identiteitskaart gehaald.
(Bier en kaart had hij in 1 hand, ik pakte ze beide aan. Bernard Maurits. Het gaf het blikje Euroshopper een koninklijk tintje.)

-Een goeie foto, toch? Het is lastig om werk te krijgen. Ook om een huis te krijgen. Sommige mensen komen nooit meer aan werk. Of aan een huis. Als je eenmaal vast hebt gezeten. Een paar maanden geleden ook, toen ging ik voor een uitkering, maar je wordt gewoon niet geholpen, ze kijken je niet eens aan, al heb je alle papieren.
-Niet iedereen is even behulpzaam, nee.
-En als je eenmaal hebt gedaan, kom je der nooit meer vanaf. Dan wordt het nog moeilijker. Ik ga aan de drank... tis eigenlijk hetzelfde.
-Drank gaat langzamer.
-Dat is waar. Hier. Ouwe foto. Toen zag ik er niet zo goed uit.
(Ik beaamde dat door wat te lachen)
-Ik zit nou in een pand en de buren betalen 600 euro voor een zelfde kamer als ik heb. Bizar toch. Als het regent moet je een paraplu op. En je kan er maar 3 maanden blijven wonen, dan krijg je opnieuw een vergunning. Weer voor 3 maanden. Dat schiet niet op. Ze willen dat je een beetje vastigheid krijgt.
(Ik vulde aan) -Tot de gemeente er uiteindelijk een bestemming aan geeft. Dan moet je er uit en staat het 3 jaar leeg omdat de bestemming nog niet gerealiseerd kan worden. Andere instantie. Andere regels.

(Ik keek hoe hij zijn lauwe biertje dronk)
-Ja, er zouden wat mensen zijn, maar die zijn er niet, ik denk dat ze al weg zijn.
(Hij keek op zijn pols waar geen horloge zat)
-Ik heb als vuurspuwer gewerkt, dat was goed verdienen. Heb ik wel mijn hanekam afgeschoren.
-Ik kende iemand die dat deed, die had een hele bos haar. Tot het een keer in brand vloog.
-Haha, een maat van me die wou het eens doen, ik zeg wat je ook doet, niet die lampenolie doorslikken, nooit doorslikken. Hij neemt een slok... en hij slikt het zo door!
(we lachen nog wat, dan neem ik afscheid)
-Nog bedankt voor het biertje.
-Geen dank.

Als ik even later omkijk zie ik dat hij is gaan zitten naast de zwaan. Mogelijk hebben ze nog het een en ander te bespreken.
lutek Zondag 02 September 2007 at 9:56 pm | | default
Gebruikte Tags: , , , , ,

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen, moet je deze simpele vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.