De Tijd van het Jaar

Bijzondere berichten komen tot mij. Opmerkelijke verhalen. Sommige mensen hebben echt de tijd van het jaar. Anderen, gewoonlijk erg druk, hebben opeens de tijd, van het jaar. Weer anderen hebben het over de tijd van het jaar. Al met al word ik hier niet veel wijzer van, maar wie zegt dat dat de bedoeling was?

Vandaag is een winterkoninkje overleden. Ik had het er van de week nog over. Pas op met die winters! En ja hoor, er gaat er al een dood. Kwam zo maar uit de lucht vallen. Plof, daar lag het. Wat zijn ze eigenlijk klein, die winterkoninkjes.


Dat de dagen korter worden en de avonden langer, is een ieder wel bekend. Verschillende mensen reageren hier verschillend op. De een gaat daarom vroeg naar bed, terwijl de ander langer wakker blijft. Mogelijk in de hoop dat de volgende dag de dingen anders zullen zijn.
Dat zijn ze niet. Dat zijn ze eigenlijk nooit. Hooguit heeft de afwas zich wat hoger opgestapeld.
Morgen moet ik echt eens dit en morgen moet ik echt eens dat. Opeens moet er verandering komen. Verandering in het levenspatroon, het dagelijkse-sleur-patroon, het eet- en drinkpatroon. Het zal niet gebeuren, maar troost je, niemand anders zal het lukken.

Het weerhoudt veel mensen niet zich allerhande voor te nemen. Ze nemen zich dingen voor die niet haalbaar zijn. Dat is jammer. Het is ook een beetje dom. Na het over jezelf afgeroepen falen, voel je je een zwakkeling, een mislukkeling. En, waarom ook niet, dat zijn die mensen dan ook. Hadden ze zich maar geen onmogelijkheden moeten opleggen. Ze falen niet door het niet-slagen van het voornemen, ze falen omdat ze zich iets voornemen wat buiten hun bereik ligt.


Ik neem mij voor - volkomen los van wat zeer relatief als oud en als nieuw jaar bestempeld wordt - me slechts dingen voor te nemen die volstrekt haalbaar zijn. Zoals nu, deze minuut bij voorbeeld, neem ik mij voor een Bavaria Malt uit de koelkast te gaan pakken.
[ogenblikje svp]
... ahum... ja sorry, niet zo'n goed voorbeeld. Ik zag dat er nog een fijn Belgisch biertje in de koelkast stond, een heuse Ramée.
Ik neem mij onmiddellijk voor om voortaan de 'keus' pas te maken bij het aanschouwen der kandidaten. Ach, mijn smaak bepaalt wat ik lekker vindt, wat ik 'kies', daar heb ik, afgezien van soms aanwezige nieuwsgierigheid, weinig invloed op.

De dagen worden nog iets korter en de avonden nog iets langer. Ik ben kleiner dan mijn eigen schaduw. Over een goeie week komt daar verandering in. Het zal een ieder ontgaan, ook al beweren mensen van niet. Ik neem mij voor dat het mij zeer zeker zal ontgaan.
lutek Woensdag 12 December 2007 at 9:09 pm | | default
Gebruikte Tags: , ,

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen, moet je deze simpele vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.