Kasboek

2008 wordt een overzichtelijk jaar. Dat is althans de bedoeling. Althans... dat is Hannie's bedoeling.
Sinds 1 januari jl. houdt Hannie een kasboek bij, en ik word geacht daaraan mijn volledige en vrijwillige medewerking te verlenen. Dat vergt nogal de nodige inspanning. Ik ben niet gewend om bij te houden wat ik precies uitgeef.
Ter illustratie.....

Stel, na een avondje stappen heb je bedrag X in je portemonnee. Je hebt vannacht een taxi betaald met bedrag Y. Tussen De Ier en De Consul kocht je een broodje en een cola'tje, maar dat heb je weer gepind dus dat bedrag komt ergens anders vandaan. Je mocht daarbij ook iets van 20 euro extra pinnen. Maar was het nu 20 euro extra of zat in de 20 euro de gekochte waar al inbegrepen?
Even denken, dan was er nog die zwerver die werkelijk zo'n slecht verhaal had, dat het toch nog een halve euro waard was, of een hele euro, dat was moeilijk te zien in het donker.
Eerder op de dag kreeg je nog een tientje van je collega. Dat had je hem geleend een week geleden. Maar omdat het een lening was, had je het voor het gemak niet opgevoerd in het kasboek. Of wel? En waar viel dat dan onder?
's Middags had je gepind bij de automaat, hoeveel ook alweer?
Na een half uur terugrekenen, kom je tot de slotsom dat je 24 uur geleden bent begonnen met bedrag X+Y+Z-A+B-C(-20)+1 en zie je tot je stomme verbazing dat je winst hebt gemaakt !!!


Ik ben op kantoor al erg blij wanneer ik een simpele rekening kan uitboeken, en weet inmiddels dat ik bij twijfel beter even de hulp van een bereidwillige collega kan inschakelen. Boekhouden is me niet op het lijf geschreven. Dat is vreemd, omdat ik met andere dingen heel nauwkeurig ben. Een sudoku van 6 sterren kan ik aan. Ik denk dat het is omdat het me niet zo veel kan schelen.
'Ach, we missen die euro niet, laat maar zitten.' Zoiets.

Wat nu als we een avondje gaan bowlen? Dan moeten we eerst specificeren wat we kwijt zijn aan league-geld. Tenzij ik vorige keer voor een teamgenoot heb betaald en ik deze keer dus niet hoef te betalen. Of wel? De rekening van de bar valt onder een andere post. Maar als we nu nog een uurtje trainen, hoort dat dan onder uitgaan? Het is lastige materie.


Het kasboek is natuurlijk in het leven geroepen om na een tijdje te kunnen zien wat nu echt zwaar op de portemonnee drukt en wat wel meevalt. Maar wat waarschijnlijk het gevolg zal zijn is dat we binnenkort zo bang zijn om het hoofd te breken over de diverse uitgaven, dat ons bestedingspatroon geheel verandert. En wat heb je dan nog gemeten?
De oplossing is dat iemand dag en nacht achter je aanloopt en alles noteert, ware het niet dat je die daar ook voor moet betalen... en wie noteert dat dan weer!?

lutek Zaterdag 12 Januari 2008 at 4:19 pm | | default
Gebruikte Tags: ,

twee reacties

Arno
No Cash.... No Book
Arno, - 13-01-’08 18:07
Loes
Een prima artikel! Ik dacht misschien dit een goede tip voor mensen die een kasboekje zoeken: http://www.simpelhuishoudboekje.org/kasb..
Loes, (E-mail ) (URL) - 26-07-’11 22:35
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen, moet je deze simpele vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.