The 'Zuiderterras Hum'

Eerst dacht ik dat de computer wat drukte en poeha maakte. Er draaien nogal eens meerdere zware programma's tegelijk, alles duurt langer, en mijn ongeduld verbeid ik dan met een spelletje klaverjas, wat maakt dat het wachten alleen nog maar langer duurt. Slim is het niet, en de pc is er ook al niet blij mee. Edoch... dit keer was harddrive noch ventilator de boosdoener.
Misschien kwam het geluid van de koelkast, misschien van de pijp die in de badkamer uitkomt, misschien.... ik liep radeloos door het huis. Om gek van te worden. Ik keek naar buiten, mensen liepen heen en weer, zich van niets bewust.


Waren er wellicht bouwwerkzaamheden in een deel van het winkelcentrum waar ik van hier geen zicht op had. Was er een bouwput waar het grondwater dag en nacht uit werd weggepompt? Ik trok mijn jas aan en maakte een rondje. Ik deed alsof ik de hond uitliet. Dat vergde enig voorstellingsvermogen, van mij maar zeker ook van enkele passanten, want we hebben geen hond. Waar ik ook keek, nergens een put te bekennen. Meer teleurgesteld dan opgelucht kwam ik weer thuis. Ik nam het trappenhuis in plaats van de lift en legde mijn oor te luister op iedere verdieping, wat eigenlijk verhoging zou moeten heten. Zo'n flat wordt toch naar boven gebouwd, niet naar beneden!
Ik hoorde een suizend geluid, wat het gewoon de wind? Ik zag buiten geen boom bewegen. Sterker nog, het was akelig stil. Het geluid werd hierdoor alleen nog maar versterkt. Er was geen ontkomen aan.
Ik had al een paar nachten slecht geslapen, wist niet waarom. Je hoorde het niet met je oren, maar met je hoofd, je hersens, je ingewanden. Het was nergens en overal. Het geluid was niet suizend, nee, ruisend, nee, hoe noemde je dat... brommend... of... of nog iets anders, ik wist het niet.


Het duurde en duurde maar. Soms was het weg, zomaar ineens, maar galmde het nog na in mijn hoofd, zodat je eigenlijk niet wist of je het nu wel of niet hoorde.
Op zekere dag las ik op internet iets over de legendarische Taos Hum. Er ging een wereld voor mij open. Dit was dan wel niet het antwoord, maar het was in elk geval de vraag!!
In Taos, New Mexico horen veel mensen (overigens niet allemaal) een geluid, een toon... tja, een Hum. Iets heel merkwaardigs. Het is nog het best te vergelijken met een grote dieselmotor, ver weg, op lage frequentie. Je voelt het bijna meer dan dat je het hoort. In Taos, maar ook op veel andere plekken in de wereld, heeft men getracht dit te verklaren, veelal vergeefs. Soms bleek een toren van bepaalde vorm, kilometers verderop de boosdoener. Soms de genoemde bouwwerkzaamheden. Soms een ondergronds werkende vulkaan. Maar meestal kwam en komt men er niet achter.


Er is in de wereld van de Hummen een nieuwe Hum bijgekomen, de 'Zuiderterras Hum'. Het is er eentje van formaat. Soms durf ik de deur niet uit omdat ik zo'n kabaal hoor op de gang dat ik denk dat achter de deur zich die scene uit 'Poltergeist' afspeelt... u weet wel: dat hoofd dat de kamer in komt.
Soms lig ik in bad en hoor ik geluiden waarvan ik weet dat ik ze niet kan horen. Hoewel daarbij moet worden aangetekend, dat de buren er vreemde hobbies op na schijnen te houden.
Soms schuiven de stoelen over het balkon, terwijl Erwin Kroll op hetzelfde moment zegt dat het windstil is.

Er is geraas in mijn hoofd, er is ruisen van gruis / Het maalt door mijn hersens, het galmt door het huis
lutek Dinsdag 04 Maart 2008 at 01:18 am | | default
Gebruikte Tags: , ,

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen, moet je deze simpele vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.