Schoon Schip

Op ons scheepvaartkantoor wordt even goed schoongemaakt als op willekeurig welk ander kantoor.
Ho, wacht even. Laten we die zin iets anders formuleren:
Op ons scheepvaartkantoor wordt evengoed schoongemaakt als op willekeurig welk ander kantoor.
Want of het even goed gebeurt, dat zou ik niet kunnen zeggen. Volgens de schoonmaakster wel. Vrouw Ollie betreedt elke dag om half 4 hijgend en puffend ons monumentale pand, gelegen aan de Parklaan, en hoewel wij 3 verdiepingen boven haar kantoor houden, hebben wij geen enkele moeite haar aanwezigheid direkt al bij binnenkomst te duiden.
Omdat ze hier zelf nogal aan twijfelt, is vervolgens het eerste wat ze onderneemt de schoonmaak van de gang en het toilet op de 3e, vlak naast ons. Dit ter verduidelijking dat ze ook vandaag weer op tijd is begonnen en de kantjes er niet vanaf loopt. Met veel geklepper wordt het toilet gereinigd, ze laat de bril een paar keer vallen, en hoewel er maar 1 deur in het gangetje is, lukt het haar altijd weer om hier per ongeluk tegenaan te lopen.
Vrouw Ollie is er, laat daar geen misverstand over bestaan.

Vrouw Ollie gaat vervolgens naar beneden een pakje sigaretten roken. Daar is ze een uurtje mee bezig. Als je zelf naar beneden gaat voor een sigaret, grijpt ze je bij je lurven en moet je een brief van de gemeente voor haar vertalen, of uitleggen hoe haar telefoon werkt. Ondertussen puft ze: Nu eerst sigaret, poe poe. Als je geluk hebt, is het alleen maar slecht weer die dag. Heb je geen geluk, hoor je hoe ze gisteren is overvallen, aangereden, opgesloten in een lift, gebeten door een hond, of tot 11 uur 's avonds 14 panden heeft moeten schoonmaken omdat haar collega ziek was.

Deze week heb ik mogen horen dat ze naar het oogziekenhuis moet. Hoewel wij al jaren het idee hebben dat ze stekeblind is, waren wij hier merkwaardig genoeg nog niet van op de hoogte. De bril doet het niet, de lenzen doen het niet, de medicijnen doen het niet, de dokter had de operatie weer uitgesteld. Nu was het bijna zover. Komende maandag gaat ze onder het mes.
In vertrouwen waarschuwde ze me: Pas op hoor, je moet die invaller in de gaten houden. Dat is een luie, die laat het hier achter als een zwijnenstal.
Ik merkte op dat ik me niet kon voorstellen dat we enig verschil zouden merken, maar de strekking hiervan ontging haar.
Ik wenste haar veel succes met de operatie, ze zou zeker wel een week thuisblijven. Neenee, ze moest woensdag al weer invallen want anders was er niemand anders die...
Haar telefoon ging. Ze schrok. Ze keek naar het toestel en gokte een toets. Allo? Ja, ze had contact. Ik verstond niet wat ze zei, maar in een universele taal, maakte ze duidelijk dat ze van dit of dat niet gediend was en dat ze haar altijd moesten hebben.

Het zal maandag erg rustig zijn op kantoor. Hopelijk is ze snel weer beter.
lutek Vrijdag 14 Maart 2008 at 9:58 pm | | default
Gebruikte Tags:

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen, moet je deze simpele vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.