De Veluwe Roept (1)

De Veluwe roept en wij geven gehoor. Nou... eigenlijk was het mijn moeder die riep, en wij gaven haar graag een lift naar het pitoreske Nunspeet. Tegelijk konden we vieren dat na 3 weken onafgebroken zonneschijn, het nu met bakken uit de hemel kwam.
We bleven een nachtje en zouden de volgende dag terug ontsnappen naar de grote stad, moeder in zelfopgelegde gevangenschap achterlatend.
Na ontvangst, koffie en rondleiding, kwamen we een uurtje bij, middels cryptogram, hazenslaapje en doorbladering der gemeentegids. Die laatste taak was aan mijzelf toebedeeld. Ik bekeek de pasfoto's van de gemeenteraadsleden en waarachtig... zelden had ik zo'n bonte verzameling inteeltkoppen bij elkaar gezien. Het was niet prettig om naar te kijken; ik legde de gids snel terzijde. We moesten later die dag nog eten.
Het was zaterdag en Veluwetransferiumom meer te doen dan alleen maar binnen te blijven, kwam iemand op het lumineuze idee dan maar naar buiten te gaan. Briljant.
Tot het moment dat iemand op het niet minder lumineuze idee kwam om weer naar binnen te gaan, liepen we nogal doelloos rond in en om de binnenstad van Nunspeet, buisende metropool.
We beklommen verkleumd het transferium en we daalden er verkleumd weer van af. De dames vergeleken de Lidl met de Aldi, terwijl ik hun beider paraplu's beheerde. Het regende hard en het was vooralsnog geen feest. Moeder was in haar nopjes, waar het tenslotte om ging. We passeerden een handelaar in rommel, hoewel hij dat op de winkelruit had omschreven als 'antiek'. Goed, dan was het antieke rommel. Moeder stond al met de neus tegen de etalage, maar wij verkozen de regen.

Terug in het huisje kwam de verhuurder nog even langs om te vragen of alles naar wens was. Alles was naar wens. Hij leek iets vergeten te zijn. Opeens wees hij triomfantelijk naar de radio, liep er op af en begon het apparaat te demonstreren. Zo gaat-ie aan en uit, en zo zet je hem harder en zachter. We keken aandachtig over zijn schouder mee. "Hij staat nu op Radio Nunspeet, maar je kunt hem ook ergens anders op zetten." Het was een geruststellende gedachte dat je er ook andere zenders mee kon ontvangen. Wij bedankten hem voor de uitleg en wensten hem een goede avond.

Het was al bijna avond. We maakten ons op het van te voren besproken restaurant te bezoeken. Eerst nog even naar het kaboutertoiletje. Toen iedereen daar omstebeurt van bevrijd was gingen we op pad. Het was gestopt met regenen. We hadden goede eetlust, wat zeer goed van pas bleek te komen. We werden verwelkomd met een hartelijk "ah... u bent degene met die gekke naam" en kregen een mooi tafeltje toebedeeld. Hadden we beter opgelet, dan hadden we wellicht een half dozijn BN-ers gezien, die schijnen dit etablissement nogal te frequenteren. Wij hadden echter louter aandacht voor de werkelijk voortreffelijke gerechten, die in veelvoud op tafel verschenen. Ik maak hier geheel belangeloos reclame voor gasterij De Kromsteert.

een eerste 'amuse'

Ware het niet voor de naam en de net iets te opdringerige gastvrouw, zou ik het een 10 gegeven hebben. Toen ik me halverwege de avond even terugtrok en zag dat er op de heren maarliefst 5 verschillende geurtjes stonden om gebruik van te maken, op het gezicht danwel achter de oren, kwam de 10 alsnog.
4 uur en 8 gangen later stonden we buiten. Het was heerlijk geweest. Tijd om onder wol te kruipen. De wol moest wel even wachten op zijde en katoen, middels een viertiental leuke-jurkjes-winkeltjes die we passeerden. Althans, ik passeerde, maar vrouw en moeder stonden met natte neuzen tegen de etalages geplakt. Het liep tegen twaalven, ergo was het technisch gezien al bijna zondag. We moesten haast maken. Het blijft tenslotte Nunspeet.

--deel 2 volgt morgen--
lutek Zondag 25 Mei 2008 at 04:00 am | | default
Gebruikte Tags: ,

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen, moet je deze simpele vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.