Engeland - Duitsland

Dezer dagen lijken allerlei toevallige gebeurtenissen, ontmoetingen, tv-programma's opeens in het licht te staan van het EK Voetbal. Dat staan ze niet, maar het is niet erg, zolang 'the beholder' van 'the eye of the beholder' zich dat maar realiseert. Gelijk vooroordelen: Iedereen heeft ze, maar zolang je je dat realiseert en er geen conclusies aan verbindt die negatief kunnen uitpakken voor de vooroordeelde medemens, is er niets aan de hand. Als je niet weet dat je vooroordelen hebt, laat je je er waarschijnlijk door leiden.

In de pub zat ik midden tussen de wedstrijd Engeland - Duitsland. Rechts van mij zat Kevin, links van mij zat Karl. Kevin had vroeger in London gewoond, hij was programmeer en sprak in programmeertaal. Een aantal simpele vragen van mij werden beantwoord alsof het een checklist betrof. Welke concerten hij zoal gezien had in het Hammersmith Odeon, Roundhouse, of Camden Palace? Hij ging iets rechtop zitten, draaide met zijn ogen, en floep!... daar rolde een lijstje namen van zijn tong. Een wenkbrauw hier of daar verraadde dat hij zich per ongeluk in een volgorde vergiste, of een zanger in een verkeerde zaal had genoemd. Toen hij na 10 minuten aan 1983 wilde beginnen, onderbrak ik hem en vroeg of hij nog iets wilde drinken. Er volgde een opsomming van wat hij vanavond tot nu toe precies had gedronken.

Links van mij mompelde Karl iets onverstaanbaars over een schöne Pot. Karl kon niet precies meer vertellen wat hij vanavond tot nu toe had gedronken. Gelukkig vroeg niemand hem daar ook naar. Ik maakte wat notities, wat zijn bijzondere belangstelling had, en hij begon me uit te horen. Dat plaatste mij in een lastig parket. Ik vind dat liedjes niet over liedjes mogen gaan, en in een verhaal mag niet voorkomen dat het verhaal in de maak is. Uitzonderingen daargelaten, kun je de 'vierde muur' in het theater het best in ere houden.
De notities echter zijn noemenswaardig omdat Kevin juist ook iets aan het noteren was. Karl begon hevig te zweten.
Karl had vroeger in Berlijn gewoond en denkelijk had de Stasi een dossier over hem aangelegd. Ik stelde hem gerust en bood hem een drankje aan. Hij mompelde weer iets en ik begreep dat hij het over mijn portemonnee had. Zo zie je ze niet meer de laatste tijd. Zijn eigen exemplaar was recentelijk gestolen - vor die Tür, nog wel - dus inderdaad, zo zag hij ze niet meer de laatste tijd. Of hij moest een nieuwe kopen.

We proostten op de Rotterdamse haven, waarin beide heren werkzaam bleken. We proostten weemoedig op de voorbije dagen van P&O en we proostten weemoedig op de voorbije dagen van De Muur. Kevin had zijn toevlucht genomen tot wat mathematisch te bewijzen is. Karl zocht zijn heil in de sprookjeswereld van de science fiction-literatuur. Van Armando had hij nog nooit gehoord.
Karl maakte in gedachten een wandeling over de Karl-Marx-Allee, Kevin schaafde zijn notities bij over de implementatie van de implementering van het één en ander met weer iets anders.

Er was in de gehele pub geen mens te vinden die dacht dat Tjechie vanavond van Turkije zou verliezen.
lutek Zaterdag 21 Juni 2008 at 3:29 pm | | default
Gebruikte Tags: , ,

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen, moet je deze simpele vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.