Een Dagje Uit

Ik had weliswaar vergeten de vuilniszak te poetsen, een boterham weg te gooien, en mijn tanden te smeren, maar verder had ik de zenuwen goed onder controle. En mijn jas, ik was vergeten mijn jas thuis te laten. Sterker nog, ik was zo erg vergeten dat ik mijn jas thuis moest laten op een warme dag als deze, dat ik er niet eens meer aan dacht hem mee te nemen. Dat kwam goed uit, want op een warme dag als deze, heb je er allerminst behoefte aan om met een jas aan te lopen.
Verder liep alles gesmeerd.

Bij het station drukte ik een paar keer op een scherm en ontving een geldig plaatsbewijs. Een Indiase meneer nam aandachtig mijn handelen in ogenschouw. Toen hij aan de beurt was zweefde zijn wijsvinger een tijdje voor het scherm heen en weer, maar tot een keuze kwam hij niet. Hij schakelde een hulplijn in: hij vroeg het publiek om assistentie.

toeristen naast tram op Munt

- Can you help me with this, please, sir? I want to buy a ticket to Moordrecht.
Ik zocht voor hem, maar Moordrecht bleek geen treinstation te bezitten. Hij was nochtans zeker van zijn zaak. Hij bladerde in zijn hoofd in het Nederlandse plaatsnamenboek. Er ging hem een licht op. Zijn mimiek verried een misgelopen carrière in Bollywood.
- Dordrecht, I think it is Dordrecht.
Dat was snel gevonden. Wilde hij een return ticket?
- Wait, wait...
Hij opende zijn koffer. Gelukkig was het windstil bij het station. Stapels papieren kwamen tevoorschijn, waaruit hij ten slotte 1 stapel ter hand nam (of eigenlijk: onhandig ter knie nam). In die stapel begon hij ijverig te bladeren.
- That's it... Moerdijk.
Helaas, ook Moerdijk heeft geen treinstation. Maar vanaf Dordrecht zou er vast een goede busverbinding zijn.
- How do I pay?
Hij zwaaide met briefjes van 10 en 20. Niet daarmee in elk geval. Een card kwam tevoorschijn, die niet werkte. Een tweede card kwam tevoorschijn, evenmin succesvol; toen de eerste weer, toen nog een derde en ten slotte weer de eerste. Ik wist het, en hij wist het, hij zou zijn afspraak niet halen vandaag.
- Five cards and not one working.
Het schoot me te binnen dat ik ook een afspraak had vandaag. Ik nam afscheid van de Indiase meneer en wenste hem veel succes. Hij bedankte me hartelijk.

toeristen met tronie op foto

In werd hartelijk onvangen door de uitgever op de Herengracht, en mocht plaatsnemen aan waar een tafel had moeten staan. Terwijl een speurtocht naar de tafel op touw werd gezet, bedacht ik me wat ik ook alweer kwam doen. Ik had toch het een en ander voorbereid, meende ik.
Als vanouds - sinds de dagen dat ik begon met dichten, en stopte met dichten, overmand door misselijkeid van allen die me zeiden dat ik mezelf natuurlijk wel goed moest verkopen - vroeg ik me weer eens af ik of ik wel uitgegeven zou willen worden. Maar ik stelde mezelf de verkeerde vraag. De goede vraag is: Wil ik nog 25 jaar op kantoor zitten? Daarop is het antwoord: Ja, ik zou graag uitgegeven willen worden.
Held Anthony Burgess (Earthly Powers, A Clockwork Orange) was 39 toen zijn eerste boek werd uitgegeven. Hij schreef daarna nog een boekenkast vol.

toeristen per trein naar Parijs

Wederzijds vertrouwen werd uitgesproken in toekomst, letteren en samenwerking. Wij gaan nog veel van elkaar horen, de uitgever op de Herengracht en ik. We schudden handen en wensten elkaar een prettige dag. Mijn dag kon niet meer stuk, en nog minder stuk toen ik ook nog enkele boeken meekreeg. Ik wandelde terug via Kalverstraat en Dam, ontbeet een Hema-worst, en neuriede een wijsje van... van... de X-files? Hoe kwam ik daar nu op? Nee, het klonk als iets anders. Daar hoorde ik het weer, terwijl ik zelf geen geluid maakte. Het was... het klonk als...
Ik haalde mijn mobiel uit mijn broekzak. Hannie vroeg hoe het was geweest. Het voelde als een dagje uit.
Te CS te Rotterdam zocht ik vergeefs naar de Indiase meneer. Ik hoopte dat hij minstens zo'n goede ontmoeting zou hebben als ik had gehad.
lutek Zaterdag 28 Juni 2008 at 01:03 am | | default
Gebruikte Tags: , ,

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen, moet je deze simpele vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.