Het Jaar van de Appel

Ondanks belevingswereld op hoog niveau, namelijk de 7e, wat goed bevalt, koesteren we soms nog het idee dat een eigen tuintje ons woongenot compleet zou maken. Zo'n tuin waar je met gemak een middelgroot zwembad in kwijt kunt, zelfs als je mensen op bezoek hebt.
De vervulling van één wens, geeft ruimte voor een volgende. Zouden we een tuin hebben, dan wensten we ons waarschijnlijk reeds na korte tijd een tuinman. Want laten we wel wezen, een tuin onderhouden is leuk als het zo gaat als op tv, maar iedereen weet dat het in praktijk nooit zo mooi wordt. En als de tuinman een feit is, dan willen we ongetwijfeld enkele bedienden. Tegen die tijd willen we ook wel graag in Blaricum wonen, als het even kan.

Bij gebrek aan tuin rommelen we soms wat decoratief aan met flora op het balkon. Ook mooi. Over sommige planten horen we tot onze verbazing een seizoen later van een kenner, dat ze meerjarig zijn. Wij zeggen dan maar dat we liever ieder jaar een ander balkontuintje hebben, anders kijk je elk jaar tegen hetzelfde aan. Het is allerminst goedkoop, zo'n balkontuinje.


Er is 1 plant, een boompje eigenlijk, dat zich goed thuisvoelt bij ons. Dat is een appelboompje, dat we begin 2006 hebben aangeschaft. Direct al de eerste zomer zagen we iets groeien aan het boompje, iets waarvan ons pas na enige tijd duidelijk werd dat het een vrucht was en dat dat zo hoorde. We bekeken dagelijks dit wonder der natuur en moedigden het aan tot groei. Uiteindelijk werd het appeltje niet groter dan een behoorlijke druif. Na rituele pluk, schoonmaak en verdeling in twee stukken, werd de gehele oogst met smaak verorberd.

In 2007 was het boompje gegroeid tot ongeveer 1 meter 20. Begin mei liet de bloesem zich van haar beste kant zien en lokte bijen bij de vleet. We droomden reeds van ons eigen appelmoesfabriekje en ik speelde met het idee halve dagen te gaan werken.
Tot die fatale dag eind mei. Een zware storm dwarsboomde onze investering. In 1 dag was alle bloesem weggewaaid en behalve de bloesem waren ook zo'n beetje alle andere bakken van het balkon gewaaid. Goed dat we toch alleen maar éénjarigen hadden staan.
Geen enkele appel heeft vorig jaar kunnen ontspruiten aan het zielige boompje, krom gewaaid, verslagen. Zo staat het nu nog steeds.
Maar dit jaar hebben we succes. Vorige maand bloesemde het boompje dusdanig dat we de overkant van de straat niet eens zagen. Nu hebben we hier wel geen overkant van de straat, maar een kniesoor die ons enthousiasme daarom in de weg staat. Hoogte nu 1 meter 80 (okay okay, de bloembak medegerekend), en welgeteld 28 appeltjes. De zomer kon niet meer stuk....
Tot vorige week.
We zagen het al aankomen maar sloten onze ogen voor het naderend onheil. Een tomatenplantje van 1 euro 50 doet het zo goed, dat het de appel de loef afsteekt. Elk ander moment is het de tomaat van harte gegund, maar waarom nu? Nu moeten we onze aandacht verdelen tussen 28 appeltjes en maarliefst 36 tomaatjes.
Het wordt in elk geval een zeer gezond najaar.
lutek Dinsdag 01 Juli 2008 at 4:16 pm | | default
Gebruikte Tags: ,

twee reacties

Mountain
Kijk maar uit, morgen gaat het onweren en hard regenen. Ik zou alles maar even binnenzetten.
Mountain, - 01-07-’08 19:27
Arno
Ik ben al vele jaren zooo blij met m'n tuintje...
Ik zit erin, kantel glaasjes weg en m'n vrouw kruipt er ondertussen doorheen, broodnodig onderhoud plegend...
hoeveel mooier wil je je tuintje hebben?
Arno, - 03-07-’08 23:55
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen, moet je deze simpele vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.