Een Goed Boek

Het is een heugelijk feit als iemand jarig is. In ieder geval als die persoon dat zelf als heugelijk feit beschouwd en er een wild feest tegenaan gooit om de heugelijkheid kracht bij te zetten. Uitgelatenheid alom. Nog heugelijker dan dit alles is wanneer je de kans schoon ziet, en aangrijpt, om de jarige te voorzien van een boek dat jarige nog niet heeft en blij maakt.
Een kado uitzoeken is al lastig genoeg. Eraan voorafgaand, een kado bedenken is al vaak een onmogelijkheid. Dus een kado daadwerkelijk aan kunnen schaffen is een niet te onderschatten prestatie, en als het dan ook nog eens een boek is, dan kan de hoerastemming helemaal niet meer op. Dan hoeft er bij wijze van spreke niet eens meer iemand jarig te zijn om de dag als feestelijk te ervaren.


Ik stapte de winkel binnen en struikelde niet over Piet. Waar was Piet? Piet was dood. Piet is 19 jaar oud geworden, wat best oud is voor een poes. Het was een heel belezen poes, dat heeft hem misschien wel zo oud gemaakt. Maria beweerde dat hij de hele Russische bibliotheek had gelezen.
Maria was er niet, Andrea wel. Andrea begroette me en vroeg waar ze me mee van dienst kon zijn. Ik wist het al, maar keek eerst de zaak even rond. Boekhandel (voorheen) Van Gennep is de boekhandel waar ik voor het eerst zelf boeken kocht, heel lang geleden. Maar ik heb jarenlang zo zelden nieuwe boeken gekocht dat ik er al heel lang niet geweest was. Dat is jammer. Het is een buitengewoon sympathieke boekhandel en je hebt direct zin om iets te kopen waar je niet voor kwam. Veel meer dan bij Donner. Niks mis met Donner maar met Van Gennep is nog nikser mis.
Neem alleen al de prachtige etalage, die zo wat iedere maand weer geheel uniek naar thema wordt opgemaakt. Een lust voor het oog.

Het verjaardagskado werd voor me uit de kast gehaald, wat mij goed uitkwam, want ik wist titel, maar geen auteur. Het boek was in de aanbieding, dat was een bonus. Er stond nòg een exemplaar. Automatisch zei ik dat ik dat andere exemplaar dan ook graag wilde hebben. Nu moest een keus gemaakt worden: welk van de 2 wordt als kado ingepakt en welk neem ik zo mee?
We bekeken zorgvuldig de staat van beide exemplaren. Ik moest niet zeuren voor die prijs, wat ik ook zeker niet deed. Bij de een zag je nog waar ooit een stickertje had gezeten, en bij de ander waren ergens middenin 2 bladzijden slordig gesneden. Boeken zijn om te lezen, het doet er niet zoveel toe. Pakt u... ik circelde met mijn wijsvinger in de lucht... deze dan maar in. Uitstekend, zei Andrea, dan zal ik er ook wel het prijsje uit weggummen.
Een blauw gummetje wiste het potloodprijsje weg. Er voor in de plaats kwam een artistieke blauwe veeg. Ze keek bedenkelijk naar de gum en naar de veeg. Dat gaat niet geheel volgens plan, stelde ze vast.
Ik maakte een 'lekker belangrijk'-gebaar.


Op de bladsnede (of hoe heet de open kant van een boek als het boek dicht is?) ontdekte ze nog een vlekje, wat ze met haar nagel wilde afnemen. Het vlekje was nauwelijks zichtbaar, maar bij aanraking werd het als met een spikkeltje mascara opeens een flinke streep. Het was misschien ook mascara, maar gezien de titel van het boek, hield ik het er op dat het smeer of motorolie was.
Oei... zei ze. Ze nam opnieuw het gommetje ter hand, bedacht zich toen even, keek mij aan, lachte, en draaide het hulpstuk om in haar hand. De rode kant gaf echter nog meer af dan de blauwe van daarnet.
Ik suggereerde dat misschien toch beter het andere exemplaar als kado kon worden ingepakt, wat ze beaamde. Ik mocht kiezen tussen papier met rode stippels of papier met zwarte bolletjes. Dat was lastig. Beide zou goed passen bij de jarige. Ik twijfelde maar had geen tijd om een hulplijn in te schakelen, ik moest het nu zeggen. Ik wees naar allebei tegelijk.
Die dan maar. Andrea gokte welke ik aanwees en begon het boek zorgvuldig in te pakken. Zo zorgvuldig dat het zonde zou zijn het uit te pakken. Toch zou dat binnenkort gebeuren. Eindelijk kon ik weer eens iemand een boek kado geven.
lutek Zondag 05 Oktober 2008 at 3:23 pm | | default
Gebruikte Tags: , ,

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen, moet je deze simpele vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.