Extra-Exotica

Voor de flat waar ik woon, zingt zelden een vogel. Er zijn wat bomen maar net iets te ver weg. En veelal wordt het geluid wat overblijft overstemd door auto's en metro.
Vandaag heeft besloten iemand te gaan zingen voor de flat. Waar het gezang precies vandaan komt, kan ik niet goed horen of zien. Het geluid waait met de wind mee, en echood overal tegen het beton. Het zou zelfs kunnen dat het van een balkon van een flat verder komt.
Eerst dacht ik dat iemand onwel werd, daarna dat mensen onenigheid hadden, maar inmiddels snap ik dat iemand zingt in een taal die ik niet ken. En met een intonatie die mij vreemd in de oren klinkt. Ritme en maat lijken niet te kloppen voor mijn ongetrainde, westerse oren.
Maar na enige tijd herken ik er iets in. Ik geloof dat het gezang van voor af aan begint, of er is sprake van een soort refrein. Ik luister aandachtig. Het is een vrouwenstem. De stem is sterker dan zij zelf is, althans dat hoor ik er in.
Een buurman die niet is gecharmeeerd van deze aubade aan de flat, begint te schreeuwen dat het een aard heeft. Hij meent dat het geen gehoor is, en dat het hier geen moskee is, en dat als we hier allemaal zouden doen wat er in ons opkomt het een zooitje zou worden, en dat hij zich toch ook gedraagt net als iedereen.
Ik zie dat jong en oud zich nu op de balkons verzamelen. Er ontstaan één-zins-discussies. Verderop schuift iemand een versterker naar buiten waardoor een moderne popsong te horen is, begeleid door het schudden van de ruiten tegenover.
Iemand heeft de politie gebeld. Sommige mensen lopen naar buiten, beneden, en gebaren dat het een lieve lust is, wijzen her en der. Er klinken afkeurende kreten van één lettergreep elk. Mensen die net hun hond uitlaten komen er bij staan en gaan zich ermee bemoeien. Er ontstaat een opstootje. In de verte hoor ik een sirene ras naderbij komen.
Het is jammer dat zo weinig vogels zich hier laten horen. Maar ik kan de vogels wel een beetje begrijpen.


Ik hoop dat in Ghana de vogels veel kans krijgen zich te laten horen. En dat er veel gezongen wordt, buiten of met de ramen open. En dat mensen even blijven staan, en hun hoofd schuin houden en glimlachen, en dan misschien weer doorlopen, in gedachten.
lutek Woensdag 13 Juni 2007 at 9:26 pm | | default
Gebruikte Tags: ,

Eén reactie

Arno
Klinkt als een behoorlijk opgefokt zooitje daar bij jullie...
Ik was gisteren in Fryslan en ik kan je zeggen dat de mensen daar ook al heel anders zijn dan hier... daar hoef je echt niet helemaal voor naar Ghana.
Arno, - 14-06-’07 12:52
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen, moet je deze simpele vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.