Uit Onderzoek is Gebleken

Uit onderzoek is gebleken dat mensen die het minst verdienen het vroegst moeten beginnen. Mensen die mogen uitslapen verdienen meer. En ze zijn ook nog een stuk aantrekkelijker. En ik meen ook dat ze hoger zijn opgeleid. Ik nam vanmorgen een metro of acht later dan ik gewoon ben en reeds in die korte tijd (een half uurtje) was het verschil duidelijk merkbaar. Iedereen was vriendelijk tegen elkaar. Diverse mensen hadden lekkere luchtjes op en er stonden maar twee mp3-spelers op volume 10.
Ook waren er geen gangpadplekken bezet op banken waarvan de raamplek onbezet was. Nee, iedereen was duidelijk minder asociaal ingesteld dan in een metro of acht eerder. Net toen ik verheugd een buurman wilde mededelen dat ik de juistheid van de uitslag van dit onderzoek kon bevestigen, bedacht ik me dat ik niet goed wist wat er nu eigenlijk onderzocht was, behalve de verdiensten. Afgezien daarvan had ik niets over de andere verschillen gelezen in het onderzoek. De verschillen die me opvielen waren misschien helemaal niet onderzocht. Het was ikzelf die ze bij elkaar zette. Mocht ik dat wel?


Dat zou inhouden dat de verdiensten een overeenkomst vertonen met de andere zaken. Weet je wat, ik draai de vraag om: Zou er géén overeenkomst zijn met die zaken?...
Na een tijdje nagedacht te hebben over deze vraag kwam ik tot de conclusie dat het dezelfde vraag is als de vorige vraag, alleen omgedraaid. Ik kwam niet verder.


Mensen in de metro van kwart over 8 zijn vriendelijker dan mensen in de metro van kwart voor 8. Maar waar ligt het aan? Omdat ze niet zo vroeg op hoefden te staan? Omdat ze meer verdienen? Omdat ze aangenamere luchtjes op hebben? Omdat ze hoger zijn opgeleid? Of omdat ze met mensen in de metro staan die vriendelijker zijn, en meer verdienen, en aangenamere luchtjes ophebben? (En mogelijk ook hoger opgeleid.)
Of.... omdat ze van elkaar denken dat al die dingen zo zijn en graag willen dat die mensen dat ook van hen denken?


Ik stel me voor hoe het zou zijn als alle mensen die de metro van kwart voor 8 moesten halen, zich een half uur hebben verslapen en in de metro van kwart over 8 terechtkomen. Allereerst is het natuurlijk een gezelligheid van jewelste, maar met een beetje inschikken kan iedereen mee. Niemand is op tijd op het werk of op school vandaag, de stemming zit er meteen goed in.
Sommige laatkomers hebben haast gemaakt, maar kwamen er achter dat haast maken erg veel tijd kost, en zijn dus even laat als de mensen die rustig aan deden. Door de gemaakte haast is door sommigen slordig omgesprongen met de fles 'aangenaam luchtje', het gevolg is merkbaar. Veel mensen hebben geen luchtje op, ze hebben daar geen geld voor, omdat ze niet zoveel verdienen, omdat ze vroeg op moeten staan, omdat ze niet zo aantrekkelijk zijn, omdat ze niet zo hoog zijn opgeleid, omdat ze niet zo'n aangenaam luchtje op hebben. Gelukkig maar dat niet iedereen een luchtje op heeft, het maakt de atmosfeer gemiddeld weer draaglijk, precies goed eigenlijk, het ruikt zeer aangenaam in de metro.


De onaantrekkelijken - en dat zijn er nogal wat - fleuren op in dit gezelschap en maken zich hiermee onbewust een stuk aantrekkelijker. Ze lachen naar elkaar, en gaan op een lege bank aan de raamkant zitten in plaats van aan de gangpadkant. Ze zetten hun mp3-speler wat zachter, of uit, zodat ze een gesprek kunnen voeren met een buurman. Buurman heeft één of andere cursus gedaan. Hmm, dat lijkt hen ook wel wat. Vanmiddag zal de chef hen apart nemen en mededelen dat ze een stuk meer gaan verdienen. Binnenkort kunnen ze dat dure luchtje kopen in plaats van dat goedkope. Wie weet kunnen ze voortaan ook iets later beginnen, dat moeten ze snel eens aankaarten bij de chef.
lutek Zaterdag 21 Februari 2009 at 5:03 pm | | default
Gebruikte Tags: ,

vijf reacties

Mountain
ik heb meestal de metro van kwart over zeven. Als je dat hebt meegemaakt wil je wel fietsen.
Mountain, - 23-02-’09 22:24
Lutek
Aha!! Dan weet ik ook meteen wat je zo ongeveer verdient.
:-D
Lutek, - 24-02-’09 19:03
bas
Eigenlijk zou je dan ook een keer de metro van kwart over 7 moeten nemen want die zou dan vol moeten staan (jawel, want zitten is er dan natuurlijk niet bij) met enorm sjagerijnige mensen, die heeeel vies ruiken en waarschijnlijk geen MP3 speler hebben maar daarom maar hun goedkope mobieltje op 10 zetten zodat iedereen hun foute arrenbie vervormd kan horen.
bas, (E-mail ) (URL) - 25-02-’09 18:12
Arno
Er zijn ook mensen die vroeg beginnen niet omdat het moet maar omdat ze gewoonweg lol in hun werk hebben, en juist daarom meer verdienen... en dat verdienen ze dan ook.
Zijn vaak dezelfde mensen die best mogen (en kunnen) uitslapen maar liever aan de slag gaan.
En misschien daarom ook aantrekkelijker zijn, gewoon omdat ze gelukkig zijn...
Heeft met opleiding overigens niet zoveel te maken.
Of dit soort mensen in de metro te vinden is betwijfel ik... zij verkiezen het comfort en de veiligheid van hun vaak
bovenmodaal geprijsde bolide.
Gaat lekker snel ook, want op het tijdstip dat deze mensen zich van huis naar werk begeven is er nog niet veel verkeer...
Arno, - 28-02-’09 17:06
Lutek
Ooit zal uit onderzoek blijken dat werken eigenlijk helemaal niet goed voor je is, en kun je op doktersadvies ontheffing krijgen. Dan hoeven we 's morgens helemaal niet meer de metro te nemen.
(wat dan wel goed uitkomt ook, want daar heb je dan geen geld meer voor)
Lutek, - 01-03-’09 13:18
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen, moet je deze simpele vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.