Weemoed, Weelde, Wildernis

-We gaan naar Tiengemeten.
-Tiengemeenten, wat leuk!
-Nee, Tiengemeten.
-Ja. ... (?)
-Geme-ten, Tiengemeten, niet Gemeenten.
-Is dat iets anders dan? Ik dacht dat je dat eilandje bedoelde onder ehhh... dinges, hoe heet dat eiland, en boven ehhh... hoe heet dat andere eiland, dat eiland waar Stad Aan Het Haringvliet aan ligt?
-Dat zal dan wel Het Haringvliet zijn, vermoed ik.
-Ja, dat zou best eens kunnen. Maar die bedoel je dus niet?
-Jazekerwel, en dat eiland daarboven heet trouwens de Hoeksche Waard.
-Oh, zie je, en ik dacht dat het Tiengemeenten heette.
-...

Tiengemeten

Hannie viel het 's morgens al direct op: "Hey, je bent helemaal niet chagrijnig." Inderdaad had ik ook erg veel zin in een wandeldagje. De laatste 3 vakanties (Harz, Nepal, La Gomera) stonden volkomen in het teken van de heilige wandel, doch in Nederland zelf lijken we niet vooruit te branden. Met broer A. en schoonzus A. namen we de derde pont van de ochtend.
We oriënteerden ons in het informatiecentrum in de Marguaritahoeve, welke route zouden we nemen? Een behulpzame baardmans waarschuwde ons dat de blauwe route, langs 'wildernis' maarliefst 10 km lang was, daar kon je wel een uur of 6 over doen! Ik controleerde of ik per ongeluk in een rolstoel was gaan zitten, wat niet het geval bleek. Toch lieten we 'wildernis' links liggen en besloten een combinatie van rood en geel te maken, 'weelde' met een vleugje 'weemoed'. De harde wind bemoeilijkte het hanteren van verrekijk en vogelgids wat het determineren niet ten goede kwam. Toch zagen we diverse soorten en maten, zie LINK.

Van te voren hadden we gegokt dat de zondag meer mensen zou trekken dan de zaterdag. We hadden er niet aan gedacht dat de meeste dorpen in de buurt bewoners hebben die zondag niet met een pontje mogen varen. En dus op de zaterdag gaan wandelen. Ze waren redelijk makkelijk te onderscheiden. Ik hanteerde de verrekijk en broer A. de determinatietabel.
-Zwart
-Check
-Lange rok
-Check
-Knot
-Check. Ken niet missen, een refo.
-Jezus, wat zie je die veel hier zeg.

Tiengemeten

Ook kreeg het eiland deze dag bezoek van 15 groepen van 15 kinderen. We passeerden een groepje kinderen dat op een kleed achter een paard vooruit werd getrokken, 4 tegelijk op het kleed. Sommige vrijwilligers raakten het overzicht soms een beetje kwijt. Zo ving ik op: "Ja, ga maar zitten, wie nog niet geweest is mag erop... ehhhmm... en wie jokt die mag het zelf weten." Het was een educatieve dag.

Pas op de terugweg moesten we betalen voor de pont, 2 euro per persoon. In de auto kregen onze vingers en ledematen hun natuurlijke kleur weer terug. Gezond bezig zijn is soms heel ongezond. Langzaam reden we richting bewoonde wereld. Mijn telefoontoestel kreeg weer bereik, juist toen we de bordjes 'Klaaswaal' en 'Numansdorp' (beide 9 km) passeerden.
lutek Zaterdag 16 Mei 2009 at 8:26 pm | | default
Gebruikte Tags: , , , , ,

twee reacties

Bas
Ik ken tiengemeenten alleen van de keer dat ik er met de zeilboot moest aanleggen wegens een opkomende storm. Het enige wat me is bijgebleven is dat ze lekkere friet hadden. Met van die dikke mayo. Nu blijkt dat ze er ook scholeksters hebben, en schotse hooglandrunderen. Bruisende metropool.
Bas, (E-mail ) (URL) - 19-05-’09 18:04
Arno
Heb je het nagemeten?
Arno, - 23-05-’09 00:25
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen, moet je deze simpele vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.