Zompen

Aan de buitenrand van de bewoonde wereld, in de buurt van 'the middle of nowhere', daar waar het verschil tussen land en water niet meer te duiden is, bevinden zich De Slikken. Toen mij dat laatst werd verteld dacht ik in eerste instantie aan een no-budget horrorfilm... the invasion of De Slikken met onvermijdelijk vervolg... the return of De Slikken. Ik bleek abuis. Slikken is/zijn buitenranden der bewoonde wereld, daar waar land en water in elkaar overgaan, en daar groeit het en daar bloeit het dat het een lieve lust is. En bij nadere overhoring bleek dat zulke gebieden uitstekend bewandelbaar zijn. De interesse was snel gewekt.
Zelf was ik zaterdagochtend iets minder snel gewekt, maar met 3 wekkers (buiten bereik van armslag) lukte het me uiteindelijk toch om veel te vroeg het eeuwige voor het tijdelijke te verruilen. (Voor zolang zoiets duurt natuurlijk.) Fris als twee hoentjes bevond ik mij per automobiel op eenzame snelweg richting buitenwereld. Elke 15 kilometer schoot mij een artikel te binnen dat ik mee had willen nemen maar onverhoeds vergeten had: vogelgids, eierkoek, verrekijker. Gelukkig was de afstand toen al bijna overbrugd, anders zou ik mijn fototoestand misschien ook nog thuis hebben laten liggen.
Ik mocht mij gelukkig prijzen met de aanwezigheid ener gids - Mevrouw Van Lente - zonder wie ik ongetwijfeld nooit weerom zou zijn gekomen. De gids kende De Slikken op zowel duimpje als broekzak, het beloofde een mooie wandeling te worden. De onduidelijkheid van grenzen aangaande land respectievelijk water werden mij snel uit de doeken gedaan, zodat ik de rest van de ochtend aan De Slikken refereerde als De Zompen, een omschrijving die volgens mij de lading veel beter dekt.
Ik beloofde dat ik goed uit zou kijken waar ik liep. Ik hield woord en hoefde daarna nog slechts eenmaal met behulp van takel en passerende boerenzoon uit het moeras te worden bevrijd. We liepen door.
Verwacht wild was in vol ornaat afwezig, de herten hadden deze ochtend jammergenoeg elders hun kamp opgeslagen. Het wel aanwezige wild bestond uit grote vogels, kleine vogels, nog kleinere vogels, en vogels van een formaat tussen groot en klein in. Ook sloegen wij diverse insecten gade en als ware padvinders vonden wij een pad. Maar dat kan ook een kikker geweest zijn.
Af en toe passeerden we een exemplaar van de lokale bevolking, waarbij we behalve gegroet ook steevast werden bemerkt als zijnde vroeg op pad. Iets waarvan me pas later te binnen schoot: "Ja, goed, maar jullie dan toch ook!?" We zompten voort en joegen en passent een lepelaar weg.
Mevrouw Van Lente maakte mij attent op de aanwezigheid van de wilde orchidee. Omdat ik niet wist hoe wild deze orchideeën kunnen zijn, deed ik voor de zekerheid een stap naar achteren. Dat was niet echt nodig, het is bijzonder aaibaar flora. Denk er om dat in de media vaak een heel verkeerd beeld wordt geschetst, het valt in het echt allemaal reuze mee. We zompten voort.
Na verloop van tijd - hoewel tijd in De Zompen een heel relatief begrip is - hield ik pas en adem in en fluisterde op samenzwerende toon dat er zich volgens mij iets groots en roods een eindje verderop bevond. Wat was dat? Ik wees vanaf het looppad langs een paar bomen en struiken... daar, kijk kijk, daar zit iets. Het bleek mijn eigen auto. We waren in een rondje gelopen. Dat had Mevrouw Van Lente allang door maar voor mij was het een verrassing.
Ik zal in een ander jaargetijde vast weer eens teruggaan naar De Zompen. De auto was nauwelijks weggezakt en startte gelukkig in één keer. Thuis maakte ik eerst 3 wekkers onschadelijk en verruilde vervolgens vol overgave het tijdelijke voor het eeuwige. (Voor zolang zoiets duurt natuurlijk.)
lutek Dinsdag 23 Juni 2009 at 01:41 am | | default
Gebruikte Tags: ,

Eén reactie

anja
wie heeft er eierkoek nodig als je oerosvlees (cow) met libelvleugel kan eten? .... en 'n verrekijker als het wild in vol ornaat afwezig was?? :-)
anja, - 23-06-’09 22:42
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen, moet je deze simpele vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.