Aanloop

Reeds twee weken achtereen heb ik met veel plezier een avondwandeling gemaakt op min of meer onbekend terrein. Onbekend terrein leent zich bij uitstek voor het maken van een wandeling, maar is in dit geval vermeldenswaardig omdat voor mijn wandelgezant (de inmiddels fameuze Lady C.), die zich huisvest benevens alswel temidden beide onbekende terreinen, de wandeling ook op onbekend terrein plaatsvond. Komt zij de straat nooit uit dan? Jazeker. Nou en of. Ik zou zelfs verder willen gaan en zeggen: Reken maar!
En toch is één en ander onbekend, althans ten dele. Preciezer aangegeven: dat deel van de wandeling dat je doorgaans zou kunnen bestempelen als tweede helft.
Echter, in gevallen dat Lady C. mij rondleidt, kan helft twee ongepland wel eens niet de laatste helft blijken te zijn. Aan het eind van helft twee bevinden we ons dan op een punt dat niet in het minst op het startpunt lijkt. Waar ging het mis?
De stand van de zon kan worden geraadpleegd maar er is geen zon. De stand van de maan kan worden geraadpleegd maar waar komt die maan eigenlijk vandaan? De stand van de sterren dan? Alsof iemand tegenwoordig nog een sextant op zak heeft.
In de verte rijdt een metro voorbij. De stand van de metro wordt geraadpleegd. Als die daar heen rijdt, dan moet dat station daar dat zijn en moeten we terug langs door over zus en zo en dan verder. Duidelijk toch? Jawel, maar bij nader inzien rijdt de metro de verkeerde kant op. Goed, dat is wat egocentrisch uitgedrukt, ik bedoel dat ik zoëven dacht dat dit een andere metro was. Nu ik dit weet, kunnen we deze niet als leidraad gebruiken. Ah.... mmmm.
Als nood hoog is, kan redding nabij zijn. Een draak van een uitdrukking, die ik dan ook al bij voorbaat verbaster. Edoch, op dit punt werd de mobiel getrokken, modern uitgerust met tomtom-functie. De oplossing, de uitkomst, de lei. Ik zou zelfs verder willen gaan en zeggen: De heilige graal. Waarom raadpleegden we die niet meteen?
Na enige kruisreferentie (verwrongen vertaling van 'cross reference') met bushaltehokjewijkplattegrond (verwrongen vertaling van 'bus stop shelter area map') blijkt dat we DIE kant op moeten. Tien minuten later geeft de tomtom-mobiel aan dat we exact de andere kant op zijn gelopen. Toch houden wij ijzeren-heinig vol en komen dra in aanraking met bekend gebied ('home turf').
Je kunt de mobiel met tomtom-functie niet vertrouwen. Precies op het moment dat Lady C. enkele huizen herkent, en dat we de functie hernoemen als 'stomstom', verspringt het stipje dat onze positie representeert naar de positie waarin wij ons in werkelijkheid bevinden. Alsof het ons heeft horen overleggen. Te laat, het heeft afgedaan.

(Met een Ierland-rondreis in het zeer nabije vooruitzicht, trakteerde schoonfamilie de vakantiegangers op een heuse tomtom, één voor in de auto. Aan de etenstafel werd het Opperwezen gevraagd ons te leiden op onze reis, maar in gedachten hield ik liever de tomtom in de gaten. Mocht blijken dat deze net zo ongevoelig is afgesteld als die werd gebruikt bij beschreven wandeling, kan ik altijd nog van gedachten veranderen, wat ik niet verwacht.)

Vanavond markeerde helft twee van de avondwandeling exact het beginpunt. Er was geen derde helft. Mobiel was zelfs thuisgelaten. We maken stap voor stap, en toch op onze sloffen, met rasse schreden vorderingen. Het liep gesmeerd.
Ik kan niet wachten om de tomtom in Ierland uit te proberen.
lutek Vrijdag 26 Juni 2009 at 02:09 am | | default
Gebruikte Tags: ,

Eén reactie

Bas
Nou, als ik jullie was zou ik meer vertrouwen op die wegenkaart die jullie van ons geleend hebben dan op een 'domdom'. Naast dat ze je dashboard vernaggelen vertrouw ik die dingen voor geen meter. Geef mij maar de analoge traditie. Trouwens, verdwalen in Ierland is sowieso niet zo moeilijk...zoveel wegen hebben ze niet.
Bas, (E-mail ) (URL) - 29-06-’09 18:18
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen, moet je deze simpele vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.