Tidy Towns

We hebben in Ierland drie keer lekker gegeten. Dat lijkt weinig maar als je bedenkt dat ik 12-15 jaar geleden in 5 bezoeken aan Dublin niet één keer lekker gegeten heb, is de score toch aanzienlijk verbeterd. Vorige week - dat was als ik het wel heb in Clifdon (vergeef me, wanneer je zo op rondreis bent wil je wel eens het een en ander ontschieten) - zaten we aan de dis in een pub/restaurant dat een culinaire prijs gewonnen had, en wij dachten dat dat betekende dat het voedsel daar dan ook goed te verteren zou zijn. De gewonnen prijs werd de bezoeker kenbaar gemaakt door middel van een plakaat aan de muur naast de deur. 'Finalist hapjesbar 2004 zuid-oost-west Connemara'. Zoiets stond er op te lezen. Wij dachten dat dat heel wat voorstelde. Dat was een misvatting. Na verloop van enkele dagen merkten wij dat er opvallend veel plekken zo'n plakaat aan de muur naast de deur hadden hangen. Sterker nog, slechts een enkele pub en of restaurant had het niet! Wat is hier aan de hand?


Ieren zijn dol op het toekennen van prijzen en lopen er ook vreselijk mee te koop. En de B&Bs blijven niet achter. Sterker nog, de B&Bs krijgen de prijs voor de branche die zich het snelst ontwikkelt in de vergeving van zinloze prijzen aan haar leden.
Als bezoeker van B&B, pub, restaurant of andere instelling heb je vaak geen flauw benul van welke bevoegde instantie nu eigenlijk de betreffende prijs heeft vergeven. Het kan alles zijn: De deelgemeente, de culinaire club van om de hoek, lekkerbekken united, de bingo-veteranen, je weet het niet. Maar als je even met je ogen knippert hangt er weer ergens een plakaat aan de muur naast de deur.

Iemand heeft bedacht dat het niet alleen aardig zou zijn iedere pub en iedere B&B een prijs te geven, maar ook... weet je wat... we pakken het groot aan... het hele dorp moet een prijs krijgen! In Nederland zijn er per middelgrote stad zeker wel 20 of 30 straten die meedoen aan het inmiddels welbekende 'opzomeren'. In Ierland is per dorp een orgaan in het leven geroepen dat er zorg voor draagt dat het hele dorp meedoet, en masse. De geboorte van het fenomeen 'Tidy Towns'. De prijs vergeeft men dan voor het gemak maar zichzelf.
Is er iets mis met 'tidy towns'? Er is hoegenaamd niets mis met 'tidy towns'. Er ligt weinig rommel op straat, honden - voor zover aanwezig - schijten niet de trotoirs vol, en overal en nergens loop je tegen een pot bloemen aan. Het doet - alweer - enigszins Amerikaans aan, als je de film 'The Stepford Wives' gezien hebt. Toch is niet iedereen tevreden met het fenomeen. In de kleinste dorpjes lijkt het de gehele gemeente in een ijzeren greep te houden, getuige het protest dat wij zagen in een tuin in Castefreke/Rathbarry. Doe je niet mee, dan word je uitgesloten, uitgestoten. Dan ben je niet netjes. Dan zien de buren je eigenlijk liever verhuizen. Je bent melaats.


lutek Donderdag 09 Juli 2009 at 4:15 pm | | default
Gebruikte Tags: , , ,

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen, moet je deze simpele vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.