Ben uit Singapore

Phil uit Jacksonville is op bezoek. Hij heeft familie in Nederland maar dat is niet de reden om ons te bezoeken. Wij zijn zakelijk met hem betrokken. Er zijn mensen die beweren dat - als je een goeie baas hebt - zakelijk betrokkenen ook een soort familie zijn. Zover wil ik niet gaan maar het is zeker zo dat we zeer familiair met elkaar omgaan.
"Ghoodenavend" begroet Jackson-Phil ons. Phil is van alle markten thuis. Zo kan hij zich heel neutraal opstellen - hij drinkt eerst water - maar weet hij zich ook razendsnel aan de omstandigheden aan te passen: naar goed voorbeeld ziet hij zijn kans schoon zich op de wijn te storten, al weet hij niet of hij moet kiezen voor rood of wit. Collega M. schiet onopvallend te hulp en voorkomt eventuele misverstanden.
We prijzen zijn komst, we prijzen het weer, we prijzen de maaltijd. Jackson-Phil voelt zich al snel dusdanig op zijn gemak dat hij aan het moppentappen slaat. De moppen die hij vertelt hebben steeds dezelfde hoofdpersoon, ene Ben uit Singapore. Ondanks Bens leergierigheid blijkt het een nogal wereldvreemde figuur. Wij vragen ons af of Ben het alter ego is van Phil.


Bij de derde mop lukt het ons niet meer beleefd te blijven schaterlachen zonder dat de wijn ons hierbij behulpzaam is. De wijn ondersteunt ons zelfs tot halverwege de vijfde mop, maar dan is de maat vol en lacht er niemand meer. Door echter handig op actuele zaken in te spelen vallen er gelukkig geen pijnlijke stiltes. Een sterk associatieve geest helpt collega C. en mij daar altijd goed bij. We hebben in de loop der jaren een soort act ontwikkeld die van een saaie dag een spannende dag kan maken, van een stille een drukke, en - mocht het ooit nog eens echt nodig zijn - desnoods van een regenachtige een zonnige. We staan in de Gouden Gids en zijn in te huren voor kleinschalige feesten en partijen.


Collega W. ondertussen, houdt zich bezig met het belangrijkste nieuws van de voorbije week. IJsgrutter Ben & Jerry's brengt opnieuw de Cherry Garcia-smaak in de Europese handel. Hoe ze het al die jaren zonder heeft kunnen stellen is niet bekend doch wel bewonderenswaardig. In Amerika is deze smaak het populairst, zoniet bij ons. Ons kantoor draagt zorg voor de import van Ben & Jerry's ingrediënten, zodat dit onderwerp zowel een zakelijke als persoonlijke invulling genoot. Bovendien heeft collega W. voor de gelegenheid haar Jerry Garcia zonnebril opgezet en speelt ze een stukje luchtgitaar a la Grateful Dead. Ze heeft een korte versie van het nummer Dark Star uitgekozen dus na een minuut of twintig is ze al uitgespeeld, net op tijd voor het toetje.
Op onnavolgbare wijze weet Jackson-Phil het gesprek weer op zijn vriend uit Singapore te brengen. Meer en meer krijgen we het idee dat Ben echt bestaat en eigenlijk zouden we hem wel eens willen ontmoeten. We zijn zelfs bereid nog een handvol flauwe moppen aan te horen, maar als duidelijk wordt dat de toehoorders steeds vaker op de verkeerde momenten beginnen te lachen, is Phil verstandig genoeg om Ben weer op te bergen.
We kunnen terugkijken op een geslaagd bezoek van zowel Phil als Ben en hopen hen beiden nog vaker te mogen ontmoeten.
lutek Zaterdag 08 Augustus 2009 at 1:26 pm | | default
Gebruikte Tags: ,

Eén reactie

Holdatru
Nu maar hopen dat Ben meer lekkere ijsjes maakt dan dat hij moppen vult.
Holdatru, (E-mail ) (URL) - 11-08-’09 11:57
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen, moet je deze simpele vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.