De Wandelende Wisent

Als je Het Kraansvlak wilt vinden kun je dat het best zoeken in de driehoek Zandvoort-Overveen-Bloemendaal aan Zee, want daar is het gelegen. Als je Het Kraansvlak niet zo nodig hoeft te vinden, maakt het allerminst uit waar je zoekt. En zeg nu zelf, waarom zou je het willen vinden?
Mocht je nu niet bepaald geïnteresseerd zijn in Het Kraansvlak is er overigens nog altijd reden genoeg je te begeven en bewegen in de driehoek Zandvoort-Overveen-Bloemendaal aan Zee, want het is er goed toeven en mooi wandelen. Niet zo mooi dat je je afgesloten waant van de buitenwereld, want het circuit van Zandvoort is in kilometers omtrek hoorbaar en de Hoogovens tot in kilometers omtrek zichtbaar. Je zou je linkeroor en je rechteroog dicht moeten houden om je een beetje allenig te wanen. Om het effect te verhogen zou je kunnen besluiten je beide oren en ogen dicht te houden, maar dat had je ook gewoon thuis kunnen doen en jezelf de reis besparen.


Als je de wisent wilt vinden kun je die het best zoeken in de 200 ha die Het Kraansvlak groot is, het is namelijk de enige plek in Nederland waar deze zich bevindt. Aha, hoor ik u denken, daarom zou je dus Het Kraansvlak willen vinden, om er de wisent te zoeken. Nu snap ik de eerste alinea pas en is mijn interesse onmiddellijk gewekt.
Dan zeg ik: Niet zo snel, wacht even, lees eerst verder.
Het vervelende van de wisent, Europa’s laatste en grootste wilde rundersoort, is dat hij niet zo wild is. Hij beweegt nogal weinig. Is dat niet bevorderlijk voor de spotkans? Nee, ten eerste valt er met de wisent niet te spotten, en ten tweede is er helaas maar een zeer klein gedeelte te zien van het gebied waar hij zich ophoudt. De kans dat de beesten precies rondwandelen bij het uitkijkpunt waar je je als bezoeker hebt opgesteld is dan ook erg klein. Daar helpt geen lunchpakket of pakje chocomel aan, je zou er minstens een heel weekend moeten blijven zitten wil je werkelijk de beesten te zien kunnen krijgen.


Broer, schoonzus, Hannie en ik waren er niettemin van overtuigd dat we de wisent zouden zien, gadeslaan, spotten of zouden kunnen bekijken. Door meer synoniemen op te noemen hoopten wij onze kansen te vergroten: "Goed, we krijgen hem misschien niet te zien, maar wie weet kunnen we hem wel gadeslaan." De natuur trapte niet in onze flauwe woordgrapjes en hield zich schuil. We waren al snel door de helft van onze boterhammen heen en hadden nog altijd geen succes. Als we langer zouden wachten liep de planning van de aansluitende duinwandeling in gevaar. We verkozen de duinwandeling boven het zinloze wachten. Nog enkele malen meenden wij op ons pad een wisent te zien, maar dat bleek telkens een Schotse hooglander.
De duinen lagen er mooi bij, daar konden we niets van zeggen. Dat kwam goed uit want daar hadden we ook niet de minste behoefte aan. Het strand was goed bevolkt, vooral als je de luxe patatzaak als onderdeel van het strand zag. Het was er goed versnaperen. Daar hadden we de meeste behoefte aan.
De wisenten bewegen zich zo langzaam dat we besloten bij een volgende spotpoging een andere tactiek toe te passen. Je bekijkt op de wisentenwebsite wanneer de beesten zich formeren nabij het uitkijkpunt en stapt dan pas de auto in. Je moet er misschien wel een weekend voor vrijhouden maar je hoeft geen lunchpakket meer mee te zeulen.
lutek Woensdag 02 September 2009 at 12:36 am | | default
Gebruikte Tags: ,

twee reacties

Laura
En voor Schotse Hooglanders hoef je niet zo ver te reizen. Die zijn gewoon in Spijkenisse te bezichtigen in het parkje waar ik vroeger aan woonden. Maar goed dan kun je niet aansluitend een duin wandeling maken en of de polder dat goed kan maken? Geen idee of mensen die daar niet als kind rondzwierven dat landschap even zeer kunnen waarderen.
Laura, (URL) - 02-09-’09 21:43
Bas
Of afreizen naar het oosten van Polen waar ze ook nog in het wild rondstappen. Daar heb ik ze wel gezien maar wild is inderdaad een groot woord.
Bas, (E-mail ) (URL) - 04-09-’09 17:44
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen, moet je deze simpele vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.