De Wereld van Witte de With

-Waarom ben je niet op de Witte de With?
-Waarom ik niet op de Witte de With ben? Ik heb geen idee.
-Precies, dus waarom ben je dan thuis?
-Eh...

Ik had geen idee dat er een cultureel seizoen was en ook niet dat dat eens per jaar geopend wordt, en wel met veel poeha en gedoe. Ik had al één dag gemist, zou ik dat de tweede dag nog goed kunnen maken? Ik bekeek op internet de website van De Wereld van Witte de With. Het zag er druk, onoverzichtelijk en volkomen ongeorganiseerd uit. De presentatie heeft ieder jaar een thema en dit jaar genieten we van het thema: "Er zijn grenzen!". Ondanks het uitroepteken werden mij de grenzen niet duidelijk. Maar wat was dat? Het programma vermeldde een 'Rotterdamse Tietenrace'. Daar zou ik zeker bij willen zijn. Jammer genoeg stond dit onderdeel dan weer niet op de tijdsindeling aangegeven. Betekende dit dat de race het hele weekend duurde, of betekende het dat het inmiddels van het programma was verwijderd? Ik wist het niet. Ik besloot me ter plekke te laten informeren.


De altijd in expressie geïnteresseerde Lady C. had ook lucht gekregen van de jaarlijkse artistiekiteiten en voerde me mee door de wirwar van kunstzinnige uitingen. Ik wist gewoon niet waar ik moest kijken. Om twee redenen. Niet zozeer vanwege de hoeveelheid van aanbod en variëteit als wel vanwege de plaatsvervangende schaamte die ik voelde bij de aanschouwing van bezigheden. Dat, en de zorg geen oogcontact te maken met mensen die je voor een euro of twee wilden laten genieten van een (altijd te weinig) ingekorte presentatie of voorstelling van hun werk.
Oei, te laat. We maakten oogcontact met een studente Kunstzinnige Vorming. Ze was zelf niet zo kunstzinnig gevormd en of de studie haar daarbij zou kunnen helpen betwijfelde ik. Niettemin had ze ons in een handomdraai naar binnen gepraat. De handomdraai bevatte twee muntstukken van een euro elk. Met drie anderen namen we plaats in een VW-busje waarin we geïnterviewd werden door twee heren die misschien wel moeilijke, confronterende vragen stelden. Ik zeg 'misschien' omdat het ons geheel niet duidelijk werd of het de bedoeling was dat de vragen moeilijk en of confronterend waren. Misschien is het voor sommigen lastig of vervelend om publiekelijk te praten over leven, dood, geloof, geld of seks, voor ons is het dat niet. Als het werkelijk de bedoeling was - maar dat weet je niet, het is kunst - dan stelden de twee heren in elk geval zonder uitzondering de verkeerde vervolgvraag, en luisterden sowieso veelal niet eens naar de antwoorden. Na tien minuten was 'Rondom 10 in de bus' voorbij en sprak ik de hoop uit dat de heren 'er iets aan gehad hadden'. De implicatie van die opmerking ontging hen natuurlijk volkomen.


We stapten uit en werden bijna overreden door een aanhanger met daarop een verticale plank, met daar tegenaan een mens dat was vastgeplakt met stevig plakband. Ze giechelde het uit, wat door mensen naast ons op gelijksoortige manier werd beantwoord. Ik giechelde niet, ik keek rond naar tekenen van een Rotterdamse Tietenrace. Vergeefs, er was geen Tietenrace, al dan niet Rotterdams.
Een galerie even verderop toonde enkele foto’s. Het waren mooie foto's, je kon er niks van zeggen. Dat was ook meteen het nadeel, je kon er eigenlijk niets over zeggen. Om de zaak wat beter en meer op mijn gemak te kunnen bekijken, nam ik even plaats op een stoel die toevallig in de ruimte stond. Althans, dat had even zo geleken. Ik zag opeens zes, zeven paar ogen mijn kant opkijken. Ik was op iemands afstudeerproject gaan zitten, en had hiermee kennelijk een grens overschreden. Terwijl het thema van dit jaar zich in de ruimte manifesteerde, maakten wij ons snel uit de voeten.


Ondanks dat 'De Witte Aap' recentelijk is genomineerd voor 'best bar of the world' (niet mijn gebruik van de Engelse taal), was het deze avond geen aanrader om er versnaperingen aan te schaffen. De rode wijn was van grensverleggend slechte kwaliteit en nog duur ook. We komen graag eens terug om iets anders dan de rode wijn te proberen, maar dan niet tijdens De Wereld van Witte de With.
lutek Maandag 14 September 2009 at 11:39 pm | | default
Gebruikte Tags: ,

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen, moet je deze simpele vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.