De Koffie Staat Bruin

Bij binnenkomst zag ik meteen dat de koffie bruin stond. Hannie en ik waren 4 dagen weggeweest en ik had in die tijd al en vaag vermoeden gehad dat ik iets had vergeten. Gelukkig had het apparaat geen 4 dagen aangestaan, maar ik heb wel de koffiepot nog flink moeten schrobben voordat ik er een verse bak in kon zetten.
Zo! We ploften neer op de bank en waren thuis. Het was een leuk weekend geweest, een long weekend zelfs, en ook wel een cold weekend. Mijn schoonouders zijn 30 jaar getrouwd en dat was gevierd met behulp van twee huisjes in Limburg met alle kinderen plus aanhang.
Huisjes in Limburg met alle kinderen plus aanhang staan erom bekend katalysator te zijn voor slaande ruzies of zelfs nimmer bij te leggen vetes tot in 4e generatie. Wij deden niet aan slaande ruzies of vetes, integendeel, wij troefden elkaar af in toeschietelijkheid, innemendheid en behulpzaamheid. En het helpt ook zeker wanneer er door de hele zooi 2 afleidingsmanoeuvres rondlopen die luisteren naar de namen Anne en Lynn. Soms luisteren ze ook niet naar de namen Anne en Lynn, dan luisteren ze bij voorkeur helemaal nergens naar.
Op die momenten luisteren wij naar waar het geluid vandaan komt, terwijl wij kijken naar waar hun vader zit.
'Ja...', opperen wij.
'Nou...', zegt zwager Bram bedachtzaam.
'Jaja...', zwijgt schoonzus Kristel nog bedachtzamer.
Na enkele minuten zucht vader Wilco van de tweezits naar de slaapkamer. 'Zo'... komt hij korte tijd later terug, 'die slaapt'.'Wie wil er allemaal koffie?' vraagt moedertje schoon, 'Dennis, jij ook?' Dennis drinkt nooit koffie, hij houdt niet van koffie. 'Nee, gisteren niet, en nu ook niet', bromt Dennis. Het is een vast ritueel. Bij het tweede kopje zal het zich opnieuw herhalen. Niemand kijkt er meer van op.
Er zijn een paar legpuzzels meegebracht. Ik ontpop mij als fanatieke legpuzzelaar. De stukjes vliegen in het rond. Voor middennacht zal hij af zijn! Wanneer het middennacht is, ligt iederen allang te slapen, dus kan ik de volgende dag volhouden dat het me binnen die tijd gelukt was.
Zondag vertrekt de hele stoet naar de kerk, ook een vast ritueel. Hannie en ik spelen oppas op de nichtjes. Anne geeft me de champignons aan die ik moet snijden voor het eten. Lynn is aan het kleuren. Dan moet ik een stukje zingen, maar oom Lutek kan niet zo goed zingen. Voorlezen mag ook. Anne wijst de bladzijde aan. 'Hier. Lees maar voor, over de Here Jezus.' Ik schraap mijn keel en begin voor te dragen:
Maar nu hebt Gij een heilbanier, Tot roem van Uw geducht bestier,
Hen, die U vrezen, op doen steken; Zo is Uw waarheid ons gebleken.

Anne kijkt me niet begrijpend aan. Dan kijkt ze naar de tekst. Dan weer naar mij. 'Ja sorry', zeg ik, 'ik heb ook geen idee waar het over gaat. Zullen we maar weer gaan kleuren?' Dat vindt ze een goed idee. Even later zie ik dat de betreffende Psalm behoorlijk is opgepimpt, wat zeker geen kwaad kan, maar ik betwijfel of het de begrijpelijkheid ten goede komt.
Lynn moet nog 4 stukjes boterham opeten. Voordat die op zijn komen de kruidnoten niet op tafel. Anne wil ook kruidnoten, zij heeft haar boterham wèl opgegeten. Wat nu?
Anne begrijpt dat het lot van de kruidnoten in handen is van haar zusje. Lager kan een oppas niet zinken. Ik gooi de stukjes boterham weg en zet de zak kruidnoten op tafel. Zo! Die gaan we eens lekker opmaken voordat de rest terug is.
Daar zijn ze al. 'Wie wil er koffie... Dennis?...'


Regelmatig begeef ik mij naar buiten om voor de deur een sigaretje te roken. Tussen de bomen zonder bladeren door zie ik her en der op het park mannen buiten voor de deur sigaretjes roken. Ik vraag mij af of mannen meer roken dan vrouwen, of dat rokende mannen sneller door niet-rokende vrouwen naar buiten worden gezet dan rokende vrouwen door niet-rokende mannen. Ik heb geen tijd om er een studie aan te wijden, want al te vaak wordt mijn aandacht getrokken door één of meerdere eekhoorntjes. Ze springen van tak naar tak, van huisje naar huisje, en soms springen ze boven op je nek. Ze zijn alleszins niet bang aangelegd. Ik maak mijn sigaret uit en ga snel naar binnen toe. Juist op tijd voor de koffie. Ik vang nog net op dat Dennis deze keer niet hoeft.
lutek Maandag 30 November 2009 at 6:22 pm | | default
Gebruikte Tags: , ,

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen, moet je deze simpele vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.