Kussen

Het belang van kussen is niet te onderschatten, maar het belang van een kussen ook niet. Kussen is heel aangenaam en kussens zijn heel nuttig, en ik verenig graag het nuttige met het aangename. Als je me het mes op de keel zou zetten, zou ik waarschijnlijk het aangename boven het nuttige verkiezen, maar zonder mes zie ik de twee zaken het liefst verenigd.
Toch zet ik het aangename even in de ijskast (of koelkast, zoals sommige mensen zeggen) en werp ik mij op het nuttige. Want wat wil het geval? De kussens die al jaren trouw dienst deden, altijd voor ons klaar lagen, nooit te beroerd om naar wens een stukje in te schikken, die kussen voldeden niet meer. Nee, echt, het was geen doen, ze waren zo plat als een dubbeltje en zo slap als een vaatdoek. Vodden waren het. Hannie en ik bespraken de zaak, (uiteraard buiten gehoorsafstand). Ze moesten worden verruild. Het zou vast hun kussenhartjes breken, maar er zat niets anders op.
Hannie voegde de daad bij het woord - ik kon het niet - en kocht twee nieuwe kussens in de nieuwe-kussens-winkel op het Zuidplein. De frisse, fleurige verpakking waarin de juist gedane aankoop zat, werden meteen de jasjes voor de oude exemplaren, voordat ik ze beneden in de flat, met een boogje, in de vuilcontainer mikte. Natuurlijk, ik voelde mij een verrader, een Judas, vooral door juist gebruik te maken van die frisse, fruitige verpakking. In de lift terug naar boven neuriede ik 'Tears on my pillow'. In mineur.


De nieuwe kussens bollen vrolijk een stukje boven de dekens uit, alsof ze ons aanmoedigen. 'Kom maar, baasje en bazinnetje, leg je hoofdje maar te rusten op ons'. Ze doen goede dienst. Dat is nu twee weken geleden. Hannie ritste na één nacht haar kussen al open en graaide een handvol kapok eruit. Ze kon anders niet slapen. Veel te bol, veel te stevig, ze rolde er van af! Ik hield echter vol en theoretiseerde dat de inhoud vanzelf na een tijdje wat zal inzakken. Je moet het even de tijd geven.
Ik begin me nu, toen ik vanmorgen voor de vierde keer op de grond wakker werd, toch zorgen te maken over dat inzakken. Zijn kussens niet meer zoals vroeger? Hebben wij te maken met een nieuwe generatie kussens, ontwikkeld met de modernste technologie? Zijn het remove-to-fit-kussens (ik zeg ook maar wat), iets wat misschien al jaren bestaat maar waarvan ik niet op de hoogte ben? Ik heb al twee weken geen fatsoenlijke nachtrust meer gehad. Hoe lang houdt een mens dit vol? Het lijkt onvermijdelijk dat ik mijn theorie overboord moet zetten. Ik zal er nog één nachtje over te slapen.
lutek Maandag 01 Maart 2010 at 10:25 pm | | default
Gebruikte Tags: ,

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen, moet je deze simpele vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.