Lente

In de metro op weg naar grootse stadse zaken. Belangwekkende belevenissen. Oftewel: Het is weekend en ik ga de hort op.
Waar ga ik heen? Zolang ik in de metro zit kan ik nog beslissen waar ik uitstap. Nog een paar haltes, dan moet ik het weten. Haagse Bluf, met de vele biertjes? De Ridder, met rookgelegenheid? De Exit, met altijd wel een goedbedoelend kutbandje? Keuzes keuzes keuzes.


Op Maashaven stapt een jongeman in met vervaarlijk uiterlijk en dito fiets. Er hangen wat tassen aan zijn stuur. Onhandig manoeuvreert hij langs de metrostangen. Ding-dinggg, de deuren sluiten. Op Rijnhaven stappen twee dames in met dikke tassen en dito billen. Onhandig groeten de drie elkaar en dansen wat om elkaar heen tot ze vermoeden dat ze op hun plaats staan. Ding-dinggg, de deuren sluiten.
Wat zou er in de tas aan het stuur zitten, denk ik. Een dikke dame kijkt naar de tas aan het stuur en denkt misschien hetzelfde. De vervaarlijke jongeman zegt: "Je zult je wel afvragen wat er in mijn tas zit." Hij graait in de tas, tast wat in het rond en tovert een plantje tevoorschijn. "Een vast viooltje." Vol trots presenteert hij het aan de dames. "De saintpaulia ionantha, kaaps viooltje, een vaste, elk jaar komt hij terug."
Ik vond het viooltje er niet erg vast uitzien, het bestond uit niet meer dan drie sprietjes die plat op de aarde lagen. En of dit bepaalde exemplaar elk jaar terug komt is nog maar de vraag. Je mag blij zijn als het het eind van de week haalt. De vervaarlijke jongeman zag er met het slappe viooltje een stuk minder vervaarlijk uit. Helemaal toen hij ontdekte dat de dames reeds halverwege zijn verhaal hun interesse hadden verloren en iets onzichtbaars aan een jas zaten te frunniken.


De nu niet zo vervaarlijk uitziende jongeman beduimelde een andere tas, wierp er een blik in, taxeerde het publiekelijk belangstelling, en besloot de inhoud niet wereldkundig te maken. Hij en de dikbillige dames stapten uit op Leuvehaven. Ze dansten andermaal om elkaar heen. De ene moest de ene kant op, de andere twee de andere kant. Even nog keek hij bedachtzaam naar zijn andere tas, maar liep toen door, fiets aan de hand. De dames hadden niet omgekeken.
De lente hangt in de lucht, maar is nog niet tot volle bloei gekomen.
lutek Donderdag 01 April 2010 at 10:00 pm | | default
Gebruikte Tags:

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen, moet je deze simpele vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.