Straatverlichting

-Hoe was het in Groot-Ammers, liefje?
-Leuk, er was straatverlichting.
Ik vond altijd al dat Groot-Ammers een paar stappen achterliep op de rest van Nederland, maar dit zijn meer stappen dan ik voor mogelijk had gehouden. Straatverlichting... hadden ze tot vandaag geen straatverlichting? In gedachten zie ik mensen aan het begin van een lange donkere winteravond voetje voor voetje van werk naar huis schuifelen, op de tast. Buren spreken af gezamelijk de tocht af te leggen, dat is veiliger. Niet iedereen haalt het. Morgen, halverwege de ochtend zal pas duidelijk worden welke slachtoffers er zijn te betreuren. Sommigen blijven liever slapen in de fabriek en keren pas in het weekend huiswaarts. Jan en Klaas zijn eergisteren niet op de fabriek verschenen, vanmiddag werden ze gevonden in een weiland nabij Nieuw-Lekkerland, verscheurd door wolven....
-Ja, dat is dat alles verlicht is en aangekleed en sfeervol ingericht en versierd enzo.
-Onder straatverlichting versta ik lantaarnpalen.
-Nee, ja, dit is eens in de vijf jaar, alle straten in Groot-Ammers doen mee. Mijn moeder heeft ook iets gemaakt, dat hangt ze buiten. Er was vuurwerk. En overal staan mensen buiten, tentjes, je maakt een praatje met iedereen, heel gezellig. Duurt de hele week.

Straatverlichting is slecht een naam om de feestelijkheden aan te duiden en heeft niks met de aanwezigheid van lantaarnpalen te maken. Sterker nog, die zouden beter uit gedaan kunnen worden om de sfeer voller te maken. Iemand heeft die naam eens langs de neus weg gebezigd en die naam is blijven hangen.
Het is net zoiets als dat ik vroeger op zaterdagochtend de krant moest halen 'bij Riekie', op de hoek van de Verboomstraat. Riekie's ouders hadden daar ooit een winkel gehad, en Riekie (een klasgenoot van een broer) stond wel eens achter de toonbank te helpen. Riekie was al lang weg, de ouders waren al lang verhuisd, de winkel was in de tussentijd al drie keer van eigenaar veranderd, maar ik ging nog altijd bij Riekie de krant halen.
Er zijn Riekie's die niet meer bestaan, tantes en ooms die in de verste verte geen familie zijn, en in Groot-Ammers hebben ze ieder jaar straatverlichting.
lutek Zondag 02 Mei 2010 at 9:37 pm | | default
Gebruikte Tags:

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen, moet je deze simpele vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.