Tirza

Grunberg op toneel, het is niet voor het eerst dat het gedaan wordt. Toch voelt het alsof er volgende week opeens Grunberg-polsbandjes, -koelkastmagneten en -sleutelhangers in de winkel zouden kunnen liggen. En Tirza-ringtones die van internet te downloaden zijn. Niet dat dat niet zou mogen, niet dat Grunberg iets heiligs is, maar het is even wennen.
Toneel is voor mij ook wennen. Anders dan een film, waar ik snel 'in' kan zitten, zit ik naar theater meestal te kijken alsof ik een houten vloer voor me zie waarop mensen staan die teksten uit hun hoofd hebben geleerd en die in een van te voren bepaalde volgorde opzeggen. (Wat in veel gevallen ook precies zo is.) Ik zit er dus niet 'in'.
Deze keer wel, ik zat 'in' Tirza. En dat zat heel goed.


Ik mocht kiezen, het gekkengetal of het ongeluksgetal. Ik nam het ongeluksgetal en Caja het gekkengetal. De stoelen waren inwisselbaar.
Er werden veel mooie zinnen gezegd. En grappige ook. Ontroerende zelfs. Maar toen was het afgelopen.
De mooiste zin van de avond werd niet op het toneel uitgesproken, die was om 8 uur al gezegd, voor de deur van het theater. Een meneer die kaartjes innam, keurig gekleed, shirt, overhemd, colbert, liet 4 oude dametjes naar binnen, allen gekleed alsof het geen mei maar december was. De laatste van de 4 schuifelde langs de keurige meneer en informeerde bezorgd: "Vat je geen kou, jongen?" De keurige meneer beloofde dat hij dat niet zou doen.


Na de 4e curtain call (gewoon met de gordijnen open, dat is wel zo handig) schuifelden wij naar buiten. Het was even stil. Caja en ik hadden elkaar al weer een tijdje niet gezien. We schuifelden wat met woorden, maar cultureliteiten kunnen wij zo uit ons mouw schudden, dus lang duurde de stilte gelukkig niet.
Terwijl we naar huis liepen, neuriede ik een deuntje van Gavin Friday (iets van Oscar Wilde, geloof ik), maar corrigeerde mezelf direct en floot een vrolijke noot van Leonard Cohen (dat nummer waar nog een band naar vernoemd is). Ik keek omhoog en zag veel sterren.
lutek Woensdag 26 Mei 2010 at 11:59 pm | | default
Gebruikte Tags: ,

twee reacties

Arno
Terug gelukkig jongen?
Arno, (URL) - 29-05-’10 21:48
Arno
Enne... naar huis lopen... da's voor jou toch best een heel eind..???
Arno, (URL) - 29-05-’10 21:51
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen, moet je deze simpele vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.