Het Mysterie van de Zuiderparkdagen

In een file van 40 auto's zit ik 60 minuten te wachten tot ik rechtsaf mag slaan. De auto vol rommel voor de rommelmarkt. Mijn moeder noemt de rommel 'best nog mooie spullen'. Ik noem de rommel 'rommel', anders zou ik nu op weg zijn naar de best-nog-mooie-spullen-markt en dat ben ik niet.
Om 8 uur 's morgens op een zaterdag is er niet zo veel verkeer, des te opvallender is deze file voor andere weggebruikers. Mensen die in dezelfde richting rijden, schuiven in lichte verwarring een baantje op. Je hoort ze denken: "Waarom blijft iedereen rechts staan, als je links gewoon door kunt rijden?" Een vraag waar ik zelf ook zo gauw geen antwoord op heb.
Mensen die in tegengestelde richting rijden laten het gas een beetje los en staren verbaasd uit het raampje. De bocht naar rechts hier verderop is niet erg opvallend. Dus als je niet weet dat daar de ingang van de rommelmarkt is, doet deze file volstrekt nutteloos aan. Nu ja, ik weet dan wèl dat daar de ingang is, en ik vind deze file ook volstrekt nutteloos. Het lijkt wel op de manier waarop passagiers een vliegtuig betreden, niemand doorlaten tot ze zelf eerst geheel op orde zijn.
Het blijkt anders in elkaar te zitten. Niet de auto's staan elkaar in de weg, maar de 'special person' bij de ingang is degene die iedereen laat wachten. Zij controleert alle namen op een lijst, checkt de corresponderende nummers, moet mensen uitleggen waar hun kraam zich bevindt en hoe ze daar moeten komen, en zorgt dat er geen wanbetalers het terrein oprijden. Ongeveer 20 meter voor haar staan 2 heren: de ene deelt huisregels uit, de andere deelt vuilniszakken uit, handelingen die elk 1 seconde in beslag nemen, de handelingen van de dame duren 5 minuten per auto.
Ik zou zeggen: maak 2 rijen, 1 voor mensen die hun huiswerk hebben gedaan (want als je al weet dat de ingang hier is, dan kan het niet anders dan dat je ook weet waar de kramen zijn en hoe de nummering loopt), deze mensen kunnen zonder ononthoud doorrijden zodat ze ook weer snel het terrein kunnen verlaten; en 1 rij voor hufters die voor het eerst van hun leven een plattegrond zien en of de kraamhuur nog niet hebben voldaan. Laat de 2 heren die zich doodvervelen met de huisregels en de vuilniszakken alvast de auto's langslopen, zodat iedereen weet in welke rij hij hoort.
Ondertussen loeren in tegengestelde richting opnieuw diverse verbaasde blikken onze kant op. Ik zet een zonnebril op.
Uiteindelijk passeer ik de dame, zonder volledig stil te staan, ik noem het tafelnummer en de bijbehorende naam. Binnen 3 minuten heb ik de tafel gevonden, heb alles uitgeladen en ben alweer het terrein af.

Hier zou ik een foto kunnen plaatsen, bij voorbeeld van het op de Zuiderparkdagenwebsite aangekondigde 'surprise' optreden van zangeres Nomi. Maar ik kan net zo goed een foto pakken van vorig jaar, of het jaar daarvoor, of van 3 jaar geleden. Of blader zelf maar even terug.Deel 2. Ma is al voor de deur gaan zitten met de 2e partij rommel. Ik laad alles in, ze neemt plaats, en we rijden weg. Een paar minuten later sluiten we achteraan aan in de file. Het wachten gaat verder, 30 auto's voor ons. Vanuit de verte zien we hoe de dame in gesprek is met een chauffeur die tekst en uitleg wil over iets. Het is niet het moment of de plaats, maar ze neemt alle tijd, een minuut of 10. Hoewel we ons op de openbare weg bevinden zijn inmiddels diverse automobilisten uitgestapt om de benen te strekken. Mijn ergernis maakt langzaam plaats voor bewondering. De wanorganisatie is hier tot kunst verheven, en is vermoedelijk gesubsidieerd.
45 minuten later passeren we de dame opnieuw. "Hey, u was er al!" Ik vind het knap dat ze me heeft onthouden. "Ja, maar mijn moeder nog niet." Even later is alles uitgeladen en staat mijn moeder achter de kraam. Ze heeft er zin in. Nog voordat alle spullen zijn neergezet heeft ze al een schilderij en een dienblad verkocht. Het belooft een mooie dag te worden.
lutek Donderdag 24 Juni 2010 at 1:59 pm | | default
Gebruikte Tags: ,

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen, moet je deze simpele vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.