Held

Stop met lezen en zet eerst "Gimme Shelter" van de Stones op. Niet zo snel bij de hand? Geeft niet, hier is de link naar youtube.
Zo! Lees nu verder...
In Peru hebben de meeste mensen andere gezichten dan de meeste mensen in Nederland. Ook hun haar is (op verschillende manieren) heel anders. Gelaatskleur, manier van doen, hun lengte is ook heel anders. Uiteraard zijn het niet de Peruanen die afwijken maar wij zelf - wij zijn ten slotte op bezoek. Het is voor ons lastig om gezichten te onthouden van Peruanen: Op het moment dat je nog bezig bent met de grove categorisering van de verschillende bevolkingsgroepen, louter afgaand op uiterlijk, blijken er te veel nieuwe eigenschappen te zijn die je tegelijk moet registreren bij het zien van een nieuw gezicht om er in één keer een goed beeld van te kunnen krijgen en te bewaren. Ter illustratie: Ik was tijdens de Inca Trail (de 2e trek) een volle dag in de veronderstelling dat één van de gidsen dezelfde was als op de Conca Canyon trail (de 1e).
Ook meende ik tot 3 maal toe iemand te zien die sprekend de broer van MMA-vechter Antonio Rodrigo 'Minotauro' Nogueira had kunnen zijn. Ik wilde het bijna nog tegen Hannie zeggen, maar zag er van af... Ik dacht: Hij is het toch niet (ook niet 3 maal) en bovendien heeft ze geen idee over wie ik het heb. Bovendien bovendien komt meneer Nogueira uit Brazilië en is de kans klein dat hij als stuurman in een bootje op de Tambopata-rivier zit in Zuid-oost Peru om ons tweetjes naar een verzamelplaats van bontgekleurde ara's te varen. Én bovendien bovendien bovendien hééft meneer Nogueira al een broer, een tweelingbroer bovendien.

Als onbekende buitenlander vind je nu eenmaal dat veel binnenlanders nogal op elkaar lijken. Oh ja, dat is waar, Ira "haargrens" Kaplan (van de band Yo La Tengo) zal wellicht Peruaans bloed hebben. Hem heb ik ook een stuk of twintig keer zien lopen in de 3 weken Peru.


De tijd van gaan was gekomen. We checkten in op het vliegveld van Lima. Voor het eerst in 3 weken tijd piepte iemand ons voor in de rij - ik stond perplex - zag toen dat het Nederlanders waren en moest lachen. Toen bleek dat ze in de verkeerde rij waren voorgepiept moest ik nog harder lachen.
Bijna thuis nu, op een vliegreis na van 12 uur (netto). Ik mocht nu alle gezichten weer vergeten. Of nee, ik zeg het verkeerd, ik hoefde geen nieuwe gezichten meer te onthouden. Ik hoefde niet meer te kijken en vergelijken en te denken dat meneer Nogueira voorbij loopt en dat soort gekke dingen.
Ik draai me om en sta als aan de grond genageld. Mijn bakkes valt een halve meter naar beneden en mijn ogen puilen uit. (Hannie zei later dat ze even niet bij me wilde horen.) Antonio Rodrigo 'Minotauro' Nogueira loopt voorbij!!!!! In levende lijve. Eén der allerbeste vechters van de planeet, nu reeds een absolute legende, zijn gevechten in "Pride" en "UFC" behoren tot de beste ooit, één van mijn grote helden uit de sport.
(En "Gimme Shelter" gebruikt hij als entrance music, vandaar.)"Are you...?", stamel ik, als klein jongetje bij Sinterklaas, terwijl ik al zeker ben van het antwoord. "Si, is me", zegt hij en schuifelt richting incheck-balie. Ik weet niet waar zijn reis naartoe ging. Misschien was hij in Lima op trainingskamp geweest en nu op weg naar huis. Misschien had hij een broer bezocht (geen tweeling) die als stuurman in een bootje in Zuid-oost Peru zo nu en dan een Nederlands echtpaar naar een verzamelplaats van bontgekleurde ara's vaart.
Ik keek hem na en nam te laat een foto. Kolere, wat is hij eigenlijk groot! Hij steekt minstens een kop boven iedereen uit. Ik keek om me heen en zag nog iemand die minstens een kop boven iedereen uitstak. Hannie vroeg me of ik voortaan iets normaler wil reageren. Ik zal het proberen. Maar je staat nu eenmaal niet dagelijks oog in oog met je held.


lutek Donderdag 08 Juli 2010 at 01:45 am | | default
Gebruikte Tags: , , ,

vijf reacties

Arno
Droeg hij sokken?
Arno, - 08-07-’10 09:56
Lutek
Er waren genoeg sokken te ruiken in elk geval, brrrrrrr.....
Of hij er een paar aanhad heb ik niet durven vragen (want ben zelf natuurlijk wel een held op sokken). Je vraagt bijvoorbeeld (stel je bent een voetbalfan) Maradonna ook niet naar zijn onderbroek. Hoewel ik niet uitsluit dat sommige douane-mensen dat bij Pluisje beter wel zouden kunnen doen.
Lutek, - 08-07-’10 10:40
Arno
Maradonna's onderbroek... brrrrr... ik moet er niet aan denken.
Ik zou hem eerder om z'n voetbalschoenen vragen.
Die zijn (in tegenstelling tot z'n onderbroek) vast voor een mooi prijsje te verpatsen...
Arno, - 13-07-’10 10:46
Lutek
Nee, ik heb er persoonlijk ook zeer weinig interesse in. brrrr.
Ik doelde op de plek waar de narcoticabrigade doorgaans wel iets kan vinden.
:-)
Lutek, - 13-07-’10 12:41
Arno
Ook in de plek waar de narcoticabrigade bij Maradonna (of bij wie dan ook) iets belastends zou kunnen vinden heb ik geen enkele interesse.
Zullen we dit kwalijke onderwerp laten voor wat het is?
Mijn lunch neigt omhoog te komen...
Arno, - 13-07-’10 13:47
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen, moet je deze simpele vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.