Blijdorp

Fenomeen Anne (ook bekend als nichtje Anne) blijft de voorpagina's halen. (Van dit blog althans.) Komende zaterdag is haar verjaardag, ze wordt 4. Hannie en ik hebben een persoonlijke uitnodiging ontvangen, mondeling, en tevens de verplichting cadeaus mee te nemen. Sterker nog, we hoeven het niet in ons hoofd te halen aan te komen zonder cadeaus.
We zijn nog aan het bijkomen van afgelopen weekend. Als volwassene kijk je dagelijks uit naar de momenten waarop je lekker niets kunt doen, als kind kijk je dagelijks uit naar de momenten waarop je lekker dingen kunt gaan doen.


Anne in de dierentuin: meestal keek ze op de juiste momenten op de juiste manier verwonderd en verbaasd. Ze was behoorlijk goed afgericht.
Als we het ene beest gezien hadden, verklapten we soms wat het volgende beest zou zijn. "We gaan nu naar de tijgers." Ze verblikte of verbloosde niet, ze vroeg alleen of ze in een hok zaten.
Als beesten in een hok zitten is het goed. Zonder problemen staat ze op nog geen meter van een tijger of een krokodil. Maar oh wee als een beest niet in een hok zit. Wanneer ze verderop op het looppad een eendje ontwaart moeten wij haar beschermen. En ze informeert ook alvast naar de kinderboerderij, voor morgen. "Zitten de kippen dan in een hok?"
Thuis stiefelt ze naar de wandelende takken. Het is haar niet aangeleerd de kleine 'aliens' eng te vinden dus vindt ze die niet eng. Maar goed, die zitten dan ook in een hok.


Op het balkon rook ik een sigaretje, als Anne er is wordt er binnen niet gerookt. Terecht ook natuurlijk. Het is opvoedkundig onverantwoord een kind te laten zien dat je aan een Lucky Strike staat te lurken. Al waren ze nog zo goedkoop en al was er in heel Peru geen Camel of Gauloises te vinden, het geeft nu eenmaal geen pas om Lucky Strikes te roken.
Opvoedkundig - maar dan voor ons in plaats van voor haar - was ook de wetenschap dat kapotte pannenkoeken niet zo lekker zijn als hele pannenkoeken. En dat een blauwe M&M anders smaakt dan een rode. Ontken het maar niet.
Benieuwd wat we zaterdag weer zullen leren. Ik neem pen en papier mee.

lutek Dinsdag 27 Juli 2010 at 11:01 pm | | default
Gebruikte Tags: , ,

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen, moet je deze simpele vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.