Brussels by Night

Ergens in het centrum van Brussel moet een bierwinkel zijn met een paar honderd verschillende soorten flesjes in het assortiment. We gaan niet op zoek. We komen die vast vanzelf wel tegen. We hebben een avond, een hele dag, en nog een ochtend en middag. Zeeën van tijd. We doorkruisen het centrum wel tien keer en komen elke keer weer nieuwe straten tegen.

We doen alles op ons gemak maar niet geheel zonder doel. De grote doelen zijn het Atomium en wat musea, maar die zijn voor overdag. Alles is op loopafstand in Brussel, voor ons althans. We wandelen hier en we wandelen daar en maken onderweg veel foto's. Als Hannie eens dorst heeft pakken we een terrasje. Als ik eens dorst heb pakken we er twee. Ik heb nu eenmaal meer dorst dan Hannie.

(een weekend na het weekend van het bier was er gelukkig nog voldoende bier over)

Op de Grote Markt zien we twee jongens hand in hand lopen. Dat moet je in Rotterdam niet proberen. Iets later op de avond zien we een paar straten verder hele hordes jongens hand in hand lopen, en ook zoenen. Op de dag van ons vertrek houdt ons hotel bovendien nog een Gay Brunch. In ben niet echt op de hoogte van de homobeweging, en zo vaak kom ik ook niet over de grens, maar Brussel lijkt me de homo-hoofdstad van België. Het is maar dat u het weet. Doe er uw voordeel mee.

Als ik niet weet wat ik moet bestellen, bestel ik een Chimay Blue. Die is zonder uitzondering in elk etablissement voorradig. Maar sowieso heeft elke uitbater een rijk assortiment in huis. Bij één restaurant zagen we tien verschillende bieren op de kaart staan. Met voorsprong de uitzondering, want overal elders zijn er 2 of 3 of 4 of 5 maal zoveel voorradig. Soms laat ik de ober voor me kiezen. Ik spreek mijn voorkeur uit voor bruin, dubbel, donker bier en de ober weet er altijd wel eentje te voorschijn te halen waar ik nog nooit van heb gehoord.

Vrijdag noch zaterdag maken we het laat. De inname, maar vooral ook de gelopen kilometers laten dat niet toe. Er is nog tennis op televisie, maar daar krijg ik weinig van mee. Niet tot onze verbazing lopen we op zaterdag opeens tegen de bierwinkel aan die zoveel bieren heeft. We kijken er voor de grap even rond en bewonderen de schappen. Een meneer naast me pakt dit bezoek veel serieuzer aan. Hij filmt de hele winkel van links naar rechts en van boven naar beneden, het betere veldwerk. Verlekkerd loopt hij even laten de winkel uit, zonder aanschaf, maar met belangwekkend beeldmateriaal voor thuis.

Het rijkelijk vloeiend bier zorgt, voor zover wij hebben kunnen waarnemen, nergens voor problemen. Het gevolg van het rijkelijk vloeien is hooguit een verhoogde kans op straatslaperij. In een enkel geval staand (!) maar meestal liggend langs de kant van de weg.

Er zijn veel zwervers in Brussel, heel veel. Dat is niet zo leuk voor de toeristen. Maar ik neem aan dat het voor de zwervers zelf aanzienlijk minder leuk is.

lutek Dinsdag 14 September 2010 at 10:58 pm | | default
Gebruikte Tags: , ,

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen, moet je deze simpele vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.