Buik

Er bestaan drankjes waar meer in zit dan alleen drank, iets van niet-vloeibare substantie. Dat kan een grasspriet zijn zoals in Grasovka wodka, of een worm zoals in sommige soorten mezcal, of als de maker iets teveel aan het experimenteren is geslagen kan er ook opeens een spin of een hagedis inzitten. Waar de bedenker van zulke drankjes de ideeën heeft opgedaan weet ik niet. Misschien is het iets van vroeger, van school, iets wat hij letterlijk of figuurlijk heeft meegenomen uit het biologielokaal.

Gezeten aan de Oude Binnenweg hoefde ik niets extra's te bestellen, ik kreeg het vanzelf. In de zon, in de wind, onder de bomen. Tal van takjes en blaadjes verdwenen in het glas Affligem Dubbel voor mij. Ik sloeg me er kranig doorheen. De mezcalworm eet je op, zo wist ik, maar wat doe je precies met die andere voorbeelden? Voor de zekerheid kauwde ik goed en met zorg voordat ik alles doorslikte.

Na een half uur was er nog niemand die ik verwachtte ten tonele verschenen. Ik ging naar het toilet. "Mannen duwen" las ik op de deur. Ik controleerde of vrouwen wellicht trekken maar dat was niet het geval. Vrouwen duwen ook. Bij terugkomst op het terras zag ik een reclamefolder liggen waarop iemand wat notities had gemaakt. Ik las met aandacht:

Ik... ehh... ik ben een fantast / Je bent fantatisch? / Nee, alleen in de letterlijke zin van het woord / Die zin had maar drie woorden / Mooi, anders wordt het zo onoverzichtelijk. Hoe meer er staat, hoe meer er staat / Hoe kan dat nou? / Omdat je meer dingen kunt lezen als er meer te lezen is / Verzin je er dan dingen bij? / Dat gaat helemaal vanzelf / Je bent een fantast / Dat zeg ik

Ik vroeg mij af of de schrijver zichzelf of anderen had beschreven. Hoorde hij of zij stemmen van zichzelf of van terrasgenoten. Misschien was de schrijver gewoon een dichter.

Na een uur was er nog niemand die ik verwachtte ten tonele verschenen. De zon kwam van achter de wolken en ik deed mijn jas uit. De wolken kwamen van achter de zon en ik deed mijn jas weer aan. Waren het de takjes en blaadjes die begonnen te werken, of was het omdat ik nog niet zo veel gegeten had vandaag? Misschien was het omdat ik opeens niemand meer verwachtte ten tonele te verschijnen dat ik een akelig gevoel kreeg in mijn buik.

lutek Maandag 27 September 2010 at 12:23 am | | default
Gebruikte Tags: ,

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen, moet je deze simpele vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.