Fantasieloze Vakantie

We hadden vroeger een tante die geen tante was. Maar wij noemden haar tante. Die tante zag altijd bruin, alsof ze net terug van vakantie was. Soms was dat ook zo maar meestal niet. Meestal had ze haar gezicht ondergesmeerd met bruine verf. Smeerseltjes, weet ik hoe dat heet. Van mijn part was het hopjesvla, maar erg natuurlijk zag het er niet uit. Ze rook ook naar vakantie. Maar dat kunnen ook die smeerseltjes geweest zijn. Ze rook niet naar hopjesvla, dat zou ik herkend hebben.

Ze kwam een paar keer per jaar op visitie. Als ze op visite kwam wanneer ze net wèl op vakantie was geweest had ze vaak iets voor ons meegenomen. Een asbakje, of iets van houtsnijwerk voor aan de muur. Echt handwerk, zei ze dan, dat maken die mensen zelf. Met open mond en mateloze bewondering bekeken wij de afbeelding. Je kon een figuur herkennen, halfnaakt, exotisch. En iets wat leek op een tropische boom. Misschien stelde het iets heel anders voor, maar in onze fantasie had tante drie weken bij de inboorlingen verbleven, en probeerden wij haar te plaatsen in die afbeelding. Zou ze hun taal ook spreken?

Ze had geen fototoestel dus ze kon geen foto's laten zien. Ze had misschien nog een folder in de tas, maar die konden we niet lezen. Het enige waar wij het mee moesten doen was een souvenir. En dat was ruim voldoende. Hier en daar was het hout niet zo mooi afgewerkt, maar - zo redeneerden wij - dat kwam natuurlijk omdat die mensen daar niet zulke goede beitels en messen hadden. Ze moesten zich maar een beetje behelpen. We droomden weg naar onontdekte continenten en werden pas weer wakker toen om 3 uur de soep op tafel kwam, want die tante kwam altijd op een zondag langs.

Later bleek dat ze ieder jaar gewoon een paar weken naar Spanje ging en daar hele dagen op het strand lag te bakken om haar marktwaarde te peilen. Maar dat maakte niet uit. Dit speelde in een tijd dat Spanje nog aan de andere kant van de aardbol lag - Spanje was nog helemaal niet ontdekt, mensen kwamen niet verder dan België of Duitsland. Inmiddels haal je je neus op voor Spanje. Echter, het kleiner worden van de wereld is nooit ten koste gegaan van de fantasie die een houtsnijwerken afbeelding opriep en oproept van iets wat leek op een figuur naast een boompje.

In schril contrast hiermee las ik laatst een artikel op internet over een archeologische vondst, zonder foto's. Die waren ook niet nodig, want je kon al lezen hoe de vork in de steel zat. Dat was afdoende. Voor de meeste lezers was dit echter niet afdoende. Om kort te gaan: 9 van de 10 lezers geloofden de tekst van het artikel niet omdat er geen foto's bijstonden. Een bizarre 'redenering'. (N.B. Een week later laat een vage video van een weggewaaide ballon in New York mensen massaal beweren dat ze een UFO hebben gezien.)

Met bovenstaande geestelijke bagage in het achterhoofd presenteer ik niet zonder trots het verslag van een volstrekt fantasieloze vakantie (want volop foto's!!) in Peru van Hannie en mij, in juni/juli van dit jaar. ...Klik de link... PERU2010

lutek Dinsdag 26 Oktober 2010 at 8:03 pm | | default
Gebruikte Tags: ,

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen, moet je deze simpele vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.