Koninginnedag 2011

Het komt niet zo vaak meer voor dat ik een volle koninginnedag in de stad verkeer. Ooit, enkele turven hoog, was ik om half 8 's morgens al klaarwakker, klaar om uit bed te springen met verwachtingsvolle hartkloppingen. Correctie: half 7, want de jongens van de naastgelegen straat hadden de gewoonte om zo vroeg als maar mogelijk was de buurt wakker te maken door in de wijk rond te fietsen met aan hun fiets vastgebonden lege blikjes. Ik had er in die tijd nog geen idee van dat je, als je dat wilde, 's morgens opnieuw zou kunnen inslapen. (Later heb ik dat allemaal goedgemaakt.)

Eigenlijk, bedenk ik me nu, bestond de dag na het uit bed springen uit niet veel meer dan naar de speeltuin aan het eind van de straat gaan omdat daar iets was georganiseerd (ik weet niet meer wat) en eventueel wat kraampjes afstruinen (geen idee meer waarnaar ik op zoek was) maar in mijn gedachten was de koninginnedag goed gevuld.
Naar de stad ging ik nog niet. Toen ik daar eindelijk groot genoeg voor was, had ik een krantenwijk als stoorzender van de middag. Net op de tijd dat die ene punkband waar iedereen het over had op ging treden, moest ik snel naar Zuid fietsen om de NRC-lezers niet in de steek te laten. Klote-NRC. Daarna weer terug naar de stad? Ja, dat deed ik één keer maar toen bleek iedereen al weg te zijn. In een café hangen deed ik nog niet.

De laatste 10 jaar ben ik meestal wel de stad in geweest, maar was ik vaak na een uurtje weer thuis. Dit jaar was het weer uitstekend en besloten Hannie en ik samen een rondje te maken. Het werd een kort maar lang rondje. Als we op de Binnenweg begonnen zouden zijn, hadden we wellicht de Bowie-coverband bij Le Vagabond kunnen zien. We begonnen echter op de Blaak. Daar zagen we Marktkoopman K. die goede zaken deed met tweedehands platen. Tot mijn genoegen waren dat vooral de platen (een auto vol) die ik hem een paar weken geleden had overhandigd. Het komt mij goed uit: aan één pensioenfonds heb ik niet genoeg.
Bij Plan C was een terras waar je, als je er eenmaal zat, maar moeilijk weg kon komen. De voornaamste reden was dat er nauwelijks bedienend personeel rondliep. Diverse tafeltjes rondom ons werden bezet en enige tijd later weer verlaten. Vertwijfelde gasten op zoek naar dorstlessend materiaal stonden met lege handen. Maar een zon dat er was!
We spraken over vakanties die geweest waren en die nooit meer terugkomen, we spraken over voordat we elkaar kenden en over daarna, en we spraken over de rommel die te koop is op deze dag en die je bij thuiskomst in de prullenbak gooit.

Op het terras van De Ridder genoten we van een zo mogelijk nog fijnere zon. Die zon hakt er in in combinatie met alcoholinname. Pas dus op. Omgekeerd geldt hetzelfde, de alcohol hakt er in in combinatie met zoninname. Een erg zwijgzame buurman, net buiten het terras, zette zich neder in een twee treden tellend trapportiek. Even later was hij een trede naar beneden gegleden. Weer even later gebruikte hij de onderste trede als hoofdkussen. Gelukkig snurkte hij niet. Hij trok veel bekijks van passanten. Ze lachten, wezen vingers en sommige kon je horen zeggen dat het heel slecht is om dronken in de volle zon te liggen. Niemand kwam op het idee hem wakker te maken. Na een uurtje heb ik hem maar wakker gemaakt. Toen ik me over hem boog zag ik zijn fietssleutel naast hem liggen. Ik zei hem dat hij wat mij betrof mocht blijven liggen waar hij lag maar dat het me een goed idee leek die sleutel dan in elk geval wel ergens veilig op te bergen. Dat vond hij zelf ook wel een goed idee. Hij keek om zich heen en vond een geschikte plek: in het slot van de fiets! Zo, dat was mooi opgelost. Hij draaide zich om en sliep nog even verder.
Wij hadden inmiddels voldoende kleur opgedaan voor een hele week, en genoeg koninginnedagmeningen gehoord voor een heel jaar, en besloten weer verder te trekken. Huiswaarts.

lutek Donderdag 12 Mei 2011 at 11:53 pm | | default
Gebruikte Tags: , , , ,

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen, moet je deze simpele vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.