10 Jaar 'Famous'

Een bevriende firma bestond 10 jaar en besloot dit heuglijke feit te vieren. Een erg goed idee. De viering bestond uit een wijnproeverij, vervolgens zouden gasten en gastheren (m/v) zich onder professionele begeleiding bekwaam tonen in de bereiding van een maaltijd, en tot slot zou het hele gezelschap zich wagen aan het nuttigen hiervan. Dat laatste deel was denkelijk in het leven geroepen om er voor te zorgen dat de deelnemers bij het tweede deel niet al te onzorgvuldig te werk zouden gaan. Iemand van de organisatie had mij uitgenodigd. Of dit een erg goed idee was durfde ik niet van te voren te bedenken. Ik bekeek de uitnodiging diverse malen zorgzuldig maar de strekking werd me niet direct duidelijk. Vooral de volgorde baarde me zorgen: eerst een wijnproeverij en daarna eten koken. Hoe verstandig is dat?
De avond tevoren besloot ik vast wat veldwerk te verrichten. Dit verliep vrij succesvol, vond ik zelf, en de volgende ochtend had ik me nauwelijks verslapen.

Des avonds vervoegde ik mij bij het gezelschap dat zich had verzameld in een kookstudio in de Spaanse Polder, genaamd 'Het Smaakcollege'. Er hing een wat onwennige spanning. Het proeven van de wijn zou een ieder vast goed afgaan, maar er waren maar weinig mensen die wel eens een keuken van binnen hadden gezien. Wacht eens, misschien was dat wel de functie van het wijnproeven, om de zenuwen wat onder controle te brengen.
De heren van de proeverij hielden ons een scala aan wijnen voor die niet geheel toevallig alle door henzelf werden geïmporteerd. Sommige waren smakelijk, een enkele wat minder. Maar het was niet alleen de smaak waar we naar op zoek waren, het was ook de kleur en vooral de geur. Heel belangrijk was hierbij het zogenaamde 'walsen', het ronddraaien van de wijn in het glas zodat er lucht in de wijn komt en de geur beter is op te snuiven. En nu maar determineren. Iemand van ons riep op goed geluk 'appel' op het juiste moment en een ander zat eens aardig in de richting toen hij een 'framboos' ten tafel bracht, maar over het algemeen zaten we er behoorlijk naast met ons reukorgaan. Dat gaf allemaal niks, zo leerden we, het gaat om het oefenen. Goed dan, we oefenden nog een paar glazen verder. Het begon al erg gezellig te worden.
Bij het achtste glas vroeg ik waar die emmers eigenlijk voor dienden die her en der waren neergezet. Die bleken om de wijn in uit te spugen, zo verduidelijkte de spreker. Ik keek hem wat glazig aan. Ach ja... natuurlijk...

Eens kijken of het vaste voedsel ons beter af zou gaan. Ik was in 'groep hoofdgerecht' ingedeeld. Onze niet geringe taak bestond eruit wat vlees met sarsaparillablaadjes en andere bestanddelen aan een prikkertje te monteren. De actie zelf had niet bijster veel om het lijf maar werd ietwat bemoeilijkt door de voorgeschreven klederdracht. Vooral de plastic handschoentjes hadden niet misstaan in een slechte pornofilm. Het wachten was nu tot iedereen klaar was. In de tussenliggende tijd werden tal van smakelijke zaken opgedist bij de toog. Het werd almaar gezelliger.
Toen de eerste gang geserveerd kon worden, togen wij allen naar de dis. Omdat we nog helemaal in de sfeer van het wijnproeven waren, begon iedereen als een volleerd connaisseur met zijn soepbord te walsen, dit tot ongenoegen van het bedienend personeel. Excuses, het was een automatisme. We beloofden de wijn van ons af te zetten. Ik zette de fles witte wijn van mij af, mijn overbuurman deed hetzelfde met de fles rode.
Ook het gerecht waar ik zelf debet aan was geweest kwam tot mijn niet geringe verbazing ten tafel en op één na waren alle prikkertjes er inmiddels uit verwijderd. Het werd vrij snel duidelijk waar die ene zich had verstopt. Het werd gezelliger en gezelliger.

Voor wie nog een stukje onbenutte buik overhad was er koffie toe. Dat ging er in als koek maar een koekje hoefden we niet meer. De zwaartekracht had ons al aardig te pakken. Iedereen was het erover eens dat we dit over 10 jaar nog eens moesten doen. We pakten de agenda's en prikten meteen een datum. Uit een ooghoek zag ik de hoofdkok angstige grimassen maken. Ook hij noteerde de datum alvast in zijn agenda.

lutek Woensdag 18 Mei 2011 at 11:54 pm | | default
Gebruikte Tags: , , ,

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen, moet je deze simpele vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.