Groen!

Er is een kruispunt en er is een stoplicht, er zijn auto's en er zijn voetgangers. De voetgangers, zij staan stil; het stoplicht, het staat op rood. Dat duurt maar en duurt maar. Zo gaat dat, je doet er niets aan.
De auto's razen voort, sommige met grote snelheid rechtdoor, sommige kruipend rechtsaf, sommige snel optrekkend linksaf, wat een feest. Groen, groen en groen. Dan wordt drie keer groen twee keer groen en dan wordt twee keer groen nog maar één keer groen. De voetgangers maken een schuifeling naar voren, maken aanstalten, maken de benen los, dra zal hun rood in groen veranderen.

Plotseling een sirene, een ambulance, achter de auto's die nu zo goed als tot stilstand zijn gekomen. Eén keer groen is inmiddels nul keer groen geworden. Stilstand maar toch beweging. De auto's op de middelste baan maken plaats voor het voortuig met de sirene; de enig mogelijke richting is voorwaarts. Het gaat soepeler dan verwacht. Even.

Groen! Groen voor de voetgangers. Er zijn 30 voetgangers waarvan 27 voetgangers zich in beweging zetten, want het licht staat op groen, hun groen. Zij steken over, redelijk op hun gemak, want het licht staat op groen, hun groen. Ze lopen richting tramhalte of metrostation verderop, want het licht staat op groen, hun groen. Ze zigzaggen door de plaatsmakende auto's die nu noodgedwongen op het zebrapad tot stilstand zijn gekomen en derhalve de inmiddels oorverdovende sirene niet kunnen doorlaten, want het licht staat op groen, hun groen.
Vijfhonderd meter hiervandaan sterft een mevrouw of een meneer omdat de ambulance een minuut te laat arriveert, want het licht voor de voetgangers staat op groen, hun groen.

lutek Donderdag 16 Juni 2011 at 11:02 pm | | default
Gebruikte Tags:

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen, moet je deze simpele vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.