Onderzoekbezoek

Sommige dames staan bekend als lentebries of zomersproet, weer andere als vlindergek of kikkerdril. Als je dergelijke dames in hun natuurlijke omgeving aantreft, voelen ze zich buitengewoon op hun gemak. Ze fladderen in het rond in de zon, klimmen in bomen en hangen op tal van manieren de vroege vogel uit. Wat nu als je hen uit hun natuurlijke omgeving haalt, door regen en storm naar de grote stad Rotterdam laat rijden en ze een uurtje in een bowlingcentrum opsluit? Hoe redden ze zich uit zo'n benarde situatie? De onderzoeker in mij zag een mooie taak voor zich weggelegd.

Ruim op tijd stapten de proefpersonen binnen, erg ruim op tijd, ik had nog niet eens ontbeten. Met lege maag en hoge verwachtingen begonnen wij aan het edele bowlingspel. De dames verblikten of verbloosden niet en pasten zich moeiteloos aan aan de nieuwe situatie. Met gemak werd een tweetal spellen gespeeld, er werden scores op het bord gezet waar je met enige beleefdheid u tegen kon zeggen, en er werd vooral veel gelachen. Nee, de dames waren niet gek te maken. Misschien waren ze dat al.

Ondertussen tekende ik ongemerkt enkele onderzoekswaardige observaties op. Zo bleek dame 1 ervan overtuigd dat ze 'een afwijking had'. Hoewel de aard hiervan weliswaar niet specifiek werd benoemd, waren de anderen het hier zo hardgrondig mee eens, dat ik vermoed dat hier mogelijk al eerder onderzoek naar is gedaan. Ik zal hierover een lokale collega raadplegen.
Dame 2 meende per vergissing een paar maal dat een bowlingbal eigenlijk net zoiets is als een basketbal. Een opvallend verschijnsel. Wellicht was dame 2 niet bekend met de grootte, de zwaarte en de structuur van beide soorten ballen, die ten slotte wezenlijk van elkaar verschillen. Hoe dan ook verdient dit punt nadere attentie, desnoods door middel van een apart onderzoek. Binnenkort zal ik beginnen met de opzet van een proefopstelling.
Dame 3 had een beetje gesmokkeld: ze had een stukje van haar natuurlijke habitat met zich meegenomen. Hoe anders kun je verklaren dat er plotseling een kevertje uit haar limonaderietje kwam gelopen? Welke soort kever het betrof heb ik helaas niet vast kunnen stellen. Een volgende keer moet ik beter opletten.

Na afloop werden de proefpersonen getrakteerd op een patatmaaltijd naar keuze. Hannie had voor een stevige salade gezorgd. En de dames werden blootgesteld aan de aanwezigheid van diverse wandelende takken. Hier reageerden zij verdeeld op. Sommige wandelende takken wilden niets met de dames te maken hebben terwijl andere juist erg graag in alle mogelijke armen en benen klommen. Heel interessant allemaal en ik noteerde dan ook veel waardevolle informatie, tot ik me opeens bedacht dat het niet de wandelende takken waren die onderzocht moesten worden.

Het onderzoek was voorbijgevlogen. Het uitwerken van de resultaten zal nog wel enige tijd in beslag nemen. Op het laatste moment kwamen toch nog wat aanpassingsmoeilijkheden aan het licht. Wie verwacht nu dat in de grote stad Rotterdam een parkeergarage al om 6 uur zijn hekken sluit? Hulpdiensten waren onbereikbaar. De proefpersonen zijn uiteindelijk met een dienstauto van het onderzoekscentrum naar huis gereden.

lutek Dinsdag 21 Juni 2011 at 10:00 pm | | default
Gebruikte Tags: , , ,

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen, moet je deze simpele vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.