Takkentijd

Door drukte van huishoudelijke, tevens van buitenhuislijke aard had ik al enige weken geen quality-wandelendetakken-time kunnen vrijmaken. Ik heb de takjes in het voorbijgaan gezien, ik heb natuurlijk de voedsel- en watervoorraad op peil gehouden (dit zelfs gedeeltelijk uitbesteed) en ik heb de kooi verschoond wanneer dat nodig was, maar ik heb nauwelijks voor het terrarium zitten kijken, of de beestjes even los laten lopen of over me heen laten klimmen. Hoog tijd voor hernieuwde kennismaking.
Tak-tv noem ik het wel eens. Het terrarium staat naast de treurbuis en als je een half uurtje voor het terrarium zit zie je meer gebeuren dan wanneer je twee weken lang voor de tv hangt, zeker op een tijdstip dat de beestjes wakker zijn.

Ik bekeek ze stuk voor stuk. Uit elkaar houden doe je ze natuurlijk niet, maar sommige uiterlijke kenmerken vallen altijd op. De uiterlijke kenmerken die vooral opvallen zijn de verminkingen. De mannetjes doen niets liever dan elkaar en de vrouwtjes domineren, wat bij mannetjes onder elkaar nogal eens resulteert in gebroken poten. Leuk is anders maar niemand heeft ooit gezegd dat de natuur leuk is.

Akelig krakende armen en poten
Gruwelgeweld van een brekend skelet
Beeld van een barstende vleeskroket
Het barsten gaat echter met horten en stoten

De puntige poot heeft het lijfje omsloten
Gehaakt, overmeesterd, het vluchten belet
Het slachtoffer klak! klak! staccato geplet
En, nu mintgroen, met eigen bloed overgoten

Verminkt door het leven, verminkt door de leider
Het klimmen gaat moeizaam, het klauteren traag
Hij heeft vijf poten over waarvan twee zonder voet

Hij wandelt en mankelt, geen leider maar lijder
Die ander kiest uit wel drie vrouwtjes zo graag
Dat laat vijf vrouwtjes over - het leven is goed

Ik zag naast de kooi een eitje op de grond liggen. Slordig. Met het schoonmaken haal ik die er altijd uit, anders heb je voor je het weet last van overbevolking. Die gaan keurig in de koelkast voor later, eventueel. 10 takken zijn leuk, 100 takken gaat me te ver.
In de stekkerdoos naast de kooi zag ik er nota bene nog een. Heel slordig. En bovendien ook een buitengewoon akelige plaats. Stel dat het eitje na een half jaar incubatietijd uitkomt, dan wordt het nieuwe takje op zijn geboortedag na twee seconden geëlektrocuteerd. Hallo en vaarwel, wrede wereld.
Maar wacht, wat was dat? Zag ik het goed? Jazeker, op de glazen schuifpui zat waarachtig een nieuw beestje, zo te zien nog geen uur oud. Het zocht zich een goed heenkomen, oftewel het klom zo hoog mogelijk, daar waar niets en niemand anders bij kan. Tak-tv heeft er weer een kanaal bij.

Update:
Opsporing verzocht: sinds 2 dagen is een takje vermist. Signalement: het ziet er uit als een takje, anderhalve centimeter lang, het zit stil en het houdt ervan zich te verschuilen. Het moet ergens zitten in een terrarium van 120x40x60. Wie heeft dit beestje gezien?
Ach, het zal wel weer tevoorschijn komen. Ik moet alleen even goed opletten als ik morgen de oude bramentakken weggooi.

lutek Donderdag 22 September 2011 at 10:39 pm | | default
Gebruikte Tags: , ,

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen, moet je deze simpele vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.