Aftellen

Het is gek om af te tellen naar een moment als je niet precies weet wanneer dat moment er is. Dat is wat Hannie nu doet in Ikazia. (Als ze uit het raam kijkt ziet ze mij vanaf het balkon naar haar zwaaien, bijna.) Morgen of overmorgen zal ze bevallen. Spannend.
Maar de spanning blijft niet. Als de spanning te lang duurt verandert die in wachten, in proberen te slapen, in aftellen. Ze heeft een boek, een puzzel, een borduurwerkje. Haar zus komt op bezoek, haar andere zus, ik, haar ouders. De dagshift verandert in de nachtshift. Mensen en dingen rouleren. Zij wacht. Zij telt af.

Deze middag ben ik even op bezoek, ook Hannie's zus is er. Hannie zitligt er vrolijk bij en neemt de dag met ons door. Het kan vannacht al komen. Maar ja, het kan ook pas morgen komen, of overmorgen.
De automatische zonneschermen reageren op de hoeveelheid zonlicht, gaan open, dicht, open, dicht, met veel geknerp en gekraak. Het mag best komen nu, zegt Hannie. Ik veer op. Ze stelt me gerust, ze bedoelt het eten. Het is inderdaad etenstijd. Eet Meneer Hakkesteegt ook een bordje mee?
Het duurt even voordat ik begrijp dat de zuster mij bedoelt. Nee, ik eet niet mee, dank u wel. Het ziekenhuis heeft een zeer uitgebreid menu dat 2 bladzijden beslaat. Ook het menu rouleert. Je zou er 2 weken moeten liggen wil je weer hetzelfde eten. Er zijn druiven toe, verpakt op 17-10-2011. De zonneschermen gaat naar boven en naar beneden. Hannie bekijkt het menu om te zien wat ze precies gegeten heeft.

Ik zeg dat ik thuis haar statusupdate op facebook had gelezen en bijna van mijn stoel was gevallen.
"Last minute weekendje weg! Ruime kamer met uitzicht, op de achtste verdieping. Volpension. Roomservice. Wat wil je nog meer.... ?!?"
Ik informeer nog wat verder naar medische zaken die ik eigenlijk helemaal niet wil weten. Ze aait over haar buik. Af en toe heeft ze pijn, maar dat wordt uitgelegd als 'dat het dan dus steeds dichterbij komt'. Langzaam maar zeker. Het blijft spannend. En het blijft aftellen.

lutek Zaterdag 08 Oktober 2011 at 7:47 pm | | default
Gebruikte Tags: , , , , , ,

Eén reactie

Corniel
Leuk geschreven mijnheer Hakkesteegt. :D
Corniel, (URL) - 09-10-’11 11:22
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen, moet je deze simpele vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.