Zakdoekjes

Ik zat in de metro naast een meneer die een aantal malen achter elkaar zo hard moest niezen dat hij pardoes een keer zijn hoofd stootte tegen de de stoelleuning voor hem... twee keer... drie keer!
Met bebloede kop keek hij opzij, keek me verontschuldigend aan en zei: "Ja sorry, ik heb geen zakdoekjes bij me", op een toon die een verklaring deed vermoeden, maar die ik niet kon vinden. Ook de strekking van zijn woorden verklaarde niets.
Pas toen hij me wees op enkele spetters bloed op mijn spijkerbroek begreep ik zijn excuus. Ik zocht in mijn tas naar een pakje zakdoekjes maar voor ik die gevonden had vroeg ik mij af of het nu de bedoeling was dat ik die aan hem gaf of dat ik die zelf moest gebruiken. Gelukkig was het een nieuw pakje, zag ik toen ik het in handen en voor ogen kreeg, zodat we er beiden gebruik van konden maken.
Voordat het echter zo ver was, schoot mij te binnen dat de man voor niets excuses had gemaakt, sterker nog, dat hij dat beter niet had kunnen doen, omdat de spetters op mijn spijkerbroek waren gekomen juist omdat hij opzij keek om mij zijn verklaring te geven. Had hij dat niet gedaan, dan was er geen sprake van gespetter geweest.
Ook vroeg ik mij af hoe het toch komt dat wanneer je niest, vooruit, je hoofd niet de andere kant op beweegt, achteruit, wat je zou verwachten, het fenomeen 'actie geeft reactie' indachtig houdend.
Waarschijnlijk komt dit omdat je longen zo snel leeg worden geblazen dat de kracht hiervan, mankend vergelijkbaar met een stomp in de maag, sterker is dan de waarschijnlijk wel degelijk aanwezige reactiebeweging van het hoofd.
Maar longen worden niet leeggeblazen, mijmerde ik vervolgens na; het zijn de spieren die longen vol- en leeg laten lopen. Wil ik er het fijne van weten, zou ik dit alles later op mijn gemak nog eens moeten uitzoeken.
Al met al was het een merkwaardige maar aangename metrorit. De zon was al onder maar de zonsondergang scheen mooi over het water van de Maashaven.

lutek Donderdag 17 November 2011 at 10:51 pm | | default
Gebruikte Tags: ,

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen, moet je deze simpele vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.