Pjotr

Pjotr is weg. De vogel is gevlogen.
Op mijn dagelijkse ronde door Het Park werd ik geconfronteerd met dit verschrikkelijke verlies. Het werd mij wee te moede, en mijn benen voelde opeens koud aan. Ik leek ze even helemaal niet meer te voelen.
Waar is Pjotr? Wie heeft hem het laatst gezien? Leeft hij nog wel?
Ik moest denken aan het verhaal van Jerzy Kosinski en gruwelde bij die gedachte.

De bomen waren de bomen niet meer, en het begon plotseling te waaien. Ik zag en hoorde overal kraaien. Waar kwamen die in zulk een tal vandaan? De wind nam bezit van hen en hun vlucht werd naar links afgebogen. Toen naar rechts. En weer terug.
Het knappe van vogels is dat ze, gevangen door de wind, niet zinloos daar tegenin proberen door te vliegen, maar onmiddellijk overschakelen naar plan B. Of plan C. Wilden ze in een boom links gaan zitten, maar waaien ze de andere kant op, dan hebben ze er vertrouwen in dat er rechts ook wel een boom te vinden is. Dat klopt ook. Kan het schelen. Een instelling die bewondering oogst bij mij. Ik gaf dan ook een staande ovatie, hoewel nog altijd onvast ter been. Hier schrokken de beesten van en ze zochten dan toch maar weer een andere boom. Met die actie oogstten ze geen bewondering.


Ik kon natuurlijk niet zien of Pjotr tussen de kraaien vloog. Wat deden al die kraaien trouwens bij elkaar? Het zijn helemaal geen kuddedieren. Kauwen ja, die zitten wel met tien- of honderdtallen bij elkaar, maar kraaien niet. Ze leken wel gek geworden, bezeten. Opeens kwamen ze weer langsgevlogen, een hele zwerm tegelijk. Ik meende dat ik er één zag met een ring om zijn poot. Helemaal in het midden, omgeven door zijn soortgenoten. Was het om hem te beschermen of om er voor te zorgen dat hij niet een andere kant uit zou vliegen?
Het ging te snel, ik wist het niet zeker wat ik had gezien.
Nu waren ze uit het zicht maar in de verte hoorde ik ze nog lange tijd een enorm kabaal maken. Toen werd het langzaam stil in Het Park.
lutek Woensdag 11 Juli 2007 at 10:05 pm | | default
Gebruikte Tags: , ,

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen, moet je deze simpele vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.