Stof Genoeg

Er is een theorie die zegt dat stoffen (stof afnemen, stofzuigen) slechts dan zin heeft als je het vaak genoeg doet, en dat is vaker dan eens per 3 maanden.
Want, zo wil het geval, na 3 maanden komt er geen stof meer bij het stof dat er al ligt.
Of - daar wil ik van af zijn - misschien dat het stof wordt vervangen door ander stof. Weet ik veel, in elk geval neemt de totale hoeveelheid stof niet meer toe, na drie maanden.
Ik voelde er wel wat voor om deze theorie te toetsen aan de praktijk.
(Om eerlijk te zijn, was ik daar al een tijdje geleden mee begonnen, nog voordat ik bovenstaande theorie had vernomen. Maar toen het mij ter ore kwam, ben ik meteen op de uitvoering ervan overgegaan.)
'Uitvoering' is wellicht een groot woord: je bent geneigd te denken dat ik niets uitvoer. Maar wacht, dat is een te snelle conclusie. Het wekelijks nauwkeurig in kaart brengen (met liniaal en notitieboekje) van de hoeveelheid stof op diverse strategische plekken in het huis neemt misschien nog wel meer tijd in beslag dan het stoffen zelf. Alles voor de wetenschap, is mijn motto.

Laat ik om te beginnen eens behandelen waarom de theorie zou moeten kloppen. Dat is, wetenschappelijk gezien,  misschien niet de eerst te nemen stap, maar omdat de meetperiode van 3 maanden nog in volle gang is, begin ik er toch maar mee.
De meetperiode is bovendien langer dan 3 maanden. Sterker nog, na 3 maanden begint de werkelijke toesting van de theorie pas.
Ik neem aan dat de hoeveelheid stof een verzadigingspunt kan bereiken (al dan niet na 3 maanden) omdat het almaar verplaatst wordt door luchtstroming. En wanneer er meer stof is, stroomt er vanzelfsprekend meer weg.
Maar gaat het dan niet ergens anders liggen?
Ja, natuurlijk gaat het ergens anders liggen, wat dacht je dan? Stel niet van die stomme vragen alsjeblieft.
De vraag is waar het dan gaat liggen.

Het zal niemand verbazen, veel stof ligt gewoon op de vloer. En stof dat op de vloer ligt, is constant in beweging. Iedere keer dat ik over de vloer loop, wordt het verplaatst, en afgezien van een enkele rare bui die ik wel eens heb, loop ik net als ieder ander voornamelijk over de vloer, als ik loop.
Ja ach, dan beweegt het stof een beetje, maar of het nu hier of daar of een stukje verder ligt, per saldo ligt er evenveel.
Komt er ook stof bij? Jazeker. De deur gaat wel eens open. De schoenen zijn niet altijd blinkend schoon. Ik pak wel eens een elpee uit de kast die zijn beste tijd gehad heeft. Ik heb wel eens een prangende vraag die stof tot nadenken creëert. Kortom: ja, er komt steeds een beetje stof bij.
Maar aan de andere kant gaat er ook steeds stof weg: Het raam gaat wel eens open, ik poets mijn schoenen soms, ik gooi eens een elpee over het balkon naar buiten, en ik los wel eens een puzzel op.
Het is ontegenzeggelijk waar: stof komt en stof gaat.

Natuurlijk zijn er kamers waar minder vaak het raam open staat; theoretisch zou ik hier dus minder stof doen opwaaien. Maar dat zijn dan net de kamers die ik ook minder vaak betreed, waar dus ook minder stof zijn entree maakt. Ik kom er tegenwoordig eigenlijk alleen nog maar om het stof te meten.
[Ik kom hier straks even op terug.]

Goed, we hebben het stof op de vloer gehad. Dan is er ook nog stof op boekenplanken, het zg. boekenplankenstof. Wat dat stof daar doet is me niet helemaal duidelijk. Ik heb het er niet neergelegd in elk geval.
Vermoedelijk ligt er meer stof op planken waar minder populaire boeken staan. Om dit probleem de kop in te drukken, ben ik voornemens wat meer te gaan lezen.

Wat de toetsing helaas momenteel een beetje bemoeilijkt - ik had beloofd hier nog op terug te komen - is het volgende. Vorige week, tijdens de wetenstoffelijke bezigheden, legde ik in een moment van onachtzaamheid bij het noteren van de metingen heel even de liniaal neder, waardoor deze vrijwel onmiddellijk aan het oog werd onttrokken. Ik kon hem met het blote oog niet meer lokaliseren. Vanzelfsprekend wilde ik geen grondige zoektocht beginnen daar dit zeker tot vernietiging van de proefopstelling zou hebben geleid. Aangezien dat niet de bedoeling is en te allen tijde vermeden dient te worden, liggen de metingen thans tot nader order stil.

lutek Maandag 05 Maart 2012 at 11:41 pm | | default
Gebruikte Tags:

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen, moet je deze simpele vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.