Meneer Dabrowski Is Overleden

Sinds jaar en dag krijg ik geadresseerde spam in de bus. Ik bedoel straatpost, geen email. Geadresseerde spam geeft de illusie, zo hoopt de verzender, van persoonlijke interesse. Een brief die zegt "U heeft 12.000.000 euro gewonnen" gooi je net iets sneller weg dan een brief die zegt "U heeft 12.000.000 euro gewonnen, Meneer Dabrowski", zelfs al staat de naam net ietsje scheef, of in een ander lettertype, of is het gedrukt met een andere kleur inkt.

Veel spammail wordt gestuurd door verzenders (verzender klinkt onpersoonlijker dan afzender, vind ik) die mijn naam en adres uit het telefoonboek hebben gehaald. Ik sta niet in hun bestand omdat ik ooit iets met hen te maken heb gehad. Er is dan geen sprake van enige vorm van relatie.
Maar dat is niet altijd het geval. Er wordt ook spam verstuurd door bedrijven en instellingen die ik in het verleden zelf heb benaderd: een verzekeringsmaatschappij, een goed doel, een autoverhuurbedrijf, dat soort dingen.
Nu sta ik, zoals bekend, niet bepaald vooraan in de rij om 'de wereld' te redden, maar spam die ik van die bedrijven krijg vind ik zonde. Van een bedrijf dat mij kent, mag je verwachten dat zij een track record bijhouden van mijn koopgedrag. En dat track record is zeer ondubbelzinnig: 'NEE'.
Nooit van mijn leven heb ik iets aangeschaft n.a.v. een dergelijk aan mij gericht poststuk. Het moet toch een keer opvallen dat ik niets koop, nooit meer iets koop, na de oorspronkelijke aankoop waardoor ik bij hen in het bestand belandde. Ik ben niet voor reclame te vangen.
Oh, zegt u, dat heb ik vaker gehoord, maar onbewust....
Neen! zeg ik u, ook niet onbewust. Sterker nog, ik maak er een punt van artikelen niet te kopen, of  zelfs niet langer meer te kopen, als een reclame van het merk een bepaalde debiliteitsgrens passeert. En die wordt mijns inziens al snel gepasseerd.

Ik vind dit zelf gemakkelijk te begrijpen. Reclame en werving vindt dit moeilijk te begrijpen. Ooit gaf ik een kleine donatie aan Greenpeace, eenmalig. Ik had met koeienletters op 4 plaatsen vermeld dat mijn donatie eenmalig was en dat ik niet in de spammolen terecht wilde komen.
Het laat zich raden: tot 4 jaar daarna kreeg ik ieder kwartaal post: verzoeken en smeekbeden, opgeteld voor de somma van 3x mijn donatie aan porti. Vanzelfsprekend heb ik nooit meer iets aan Greenpeace gegeven. Als ze het liever een postzegels opmaken dan aan iets anders...
Ook de verzekeringspremie en de dalurenkaart hadden elk een tientje goedkoper kunnen zijn, als ik niet zo vaak post had gekregen. Reuze irritant.

Tegenwoordig hanteer ik een methode om snel van deze spam af te geraken. Ik stuur een email naar de afzender/verzender met de mededeling dat De heer Dabrowski helaas is overleden. Dit werkt uitstekend, kan ik wel zeggen.
Ik scherp het nog een beetje aan ook. Tegen Europcar heb ik gezegd dat ik overleed bij een auto-ongeluk. Aan de NS heb ik laten weten dat de 9.06 vanuit Dordrecht mij fataal is geworden, en Free Tibet denkt dat ik ben omgekomen in het hooggebergte van de Gobiwoestijn.
Het maakt niet eens uit of ik per ongeluk in de eerste persoon schrijf i.p.v. de derde persoon, je wordt dan hooguit gecondoleerd in de tweede.

Maar laatst was ik iets te snel met mijn mailtje. De NS, die ik al noemde, heeft nu mijn treinkaart geblokkeerd. Wel hebben ze eerst keurig een pro rata restbedrag teruggestort, maar toen ik gisteren de trein in wilde stappen werd op opgepakt door de spoorwegpolitie. Probeer dan nog maar eens uit te leggen dat je het echt zelf bent.
Ik zal in het vervolg iets beter opletten als ik mezelf weer eens dood verklaar door elektrocutie (eneco), verdrinking in de polder (waterschapsbelasting), of ophanging aan een boom (opzoomeren).

lutek Vrijdag 09 Maart 2012 at 8:39 pm | | default

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen, moet je deze simpele vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.