Aanraken is Zetten

In schaken, althans in een serieus gespeelde pot, betekent aanraken zetten. Als we alles buiten de schaakwereld nu eens voor de grap 'het echte leven' noemen, dan kun je stellen dat in het echte leven aanraken niet noodzakelijk zetten betekent. Je kunt altijd nog iets anders doen.
Goede voornemens, of beter gezegd: voornemens, worden veelal op 1 januari gemaakt met de bedoeling die vol te houden tot minimaal 31 december van datzelfde kalenderjaar. (Verder durft de voornemer meestal niet te kijken). Dit lukt slechts bij hoge uitzondering. Door het hardop uitspreken van een voornemen, geef je er gewicht aan. Tegelijk schep je daarmee echter verwachtingen, wat soms de zenuwen in de hand werkt, waardoor het plan juist kan falen.
En hoewel je soms dus beter af bent het niet hardop uit te spreken, doe je het toch. Dit is omdat het anders op de een of andere manier niet 'telt'.
Andere dingen die niet tellen als je ze niet van te voren hebt uitgesproken zijn bijvoorbeeld: het noemen van de winnende lottogetallen, het geven van de correcte uitslag van een wedstrijd, of het bepalen van de juiste datum voor het vergaan van de wereld.
"Lekker makkelijk is dat: Team X verliest altijd met 10-0 en nu winnen ze met 5-2 en jij had dat voorspeld?" Het is vaak logisch dat je dan niet geloofd wordt al zou dat ook onterecht kunnen zijn.
Maar een voorspelling maken is iets heel anders dan je iets voornemen. Misschien zit hem het verschil er in dat je een voorspelling maakt in het geval dat je zelf iets gelooft wat sommige anderen niet geloven, en je een voornemen maakt in het geval dat je iets zelf al niet gelooft wat anderen nog veel minder geloven.
"Jij, stoppen met roken? hahahahahahahahaha... hahahahahahahaha..." et cetera.

Je kunt ook andere zaken hardop uitspreken, bijvoorbeeld dat je nog eens de Kijimanjaro wilt oplopen. Sinds ik dit zelf hardop uitsprak, een week geleden, ben ik er niet bepaald zenuwachtiger door geworden. Ik ben ook nog door niemand opgebeld die vroeg of ik inmiddels al op weg was. Het is meer iets voor over een tijd. En iets voor over een tijd, dat kan nog een hele tijd duren. Eigenlijk is het ook meer een wens dan een voornemen.
En de reden om het hardop uit te spreken is vooral om mezelf (en anderen mij) aan die wens te kunnen blijven herinneren. Bovendien is het niet iets ergs, het is juist iets leuks; dit is waarschijnlijk het grote verschil met een voornemen.

Iets hardop uitspreken kan ook een geheel ander gevolg hebben. Laatst had ik onverklaarbare pijn in mijn donder, mijn kladden en mijn lurven. Tegelijk. Toen ik dat na enige tijd hardop uitsprak, vond ik vrijwel onmiddellijk dat die klachten eigenlijk wel meevielen. Wat zeurde ik?
Zoals iedereen die ooit een muisarm heeft gehad weet, moet je (anders dan wat de patiëntenvereniging zegt) gewoon doorgaan met wat je doet, anders worden de klachten alleen maar erger.
Zo gezegd, zo gedaan. Ik ben alleen bang dat nu ik uitspreek dat ik het uitspreek, het weer averechts werkt. Ik voel al direct een akelige pijn opkomen, net boven mijn hurken.

lutek Maandag 09 Juli 2012 at 10:32 pm | | default
Gebruikte Tags: , , ,

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen, moet je deze simpele vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.