Naturalis

Waar beter Facebookers in hun natuurlijke omgeving waar te nemen, gade te slaan en te observeren dan in een museum? Ik had al eerder enkele losse exemplaren gezien maar nog nooit zo veel bij elkaar, in het wild.
Wild en museum, misschien dat die combinatie een beetje wrong maar het beloofde hoe dan ook een interessante dag te worden.

Precies op de afgesproken tijd werd ik wakker. Dat was een goed begin van de dag.
Langzaam realiseerde ik mij echter dat die afgesproken tijd correspondeerde met een afgesproken plek. En die plek was niet waar ik mij bevond. Dit was een iets minder goed begin van de dag.
Door kundig enige handelingen over te slaan die overgeslagen konden worden en mij slechts te beperken tot de meest essentiële (ik had ten slotte nog de héle dag om te ontbijten), bleek ik toch nog vrij tijdig bij de juiste trein te staan.

Naturalis is in Leiden gevestigd, net achter het station, in de tochtigste tochthoek denkbaar. In de stationshal verzamelden wij ons. Met hoeveel waren wij eigenlijk, 5, 10, 20? Met heel wat elk elk geval. En dat was maar goed ook, zo bleek toen we van de stationshal naar Naturalis liepen. De tochthoek was zodanig tochtig dat we zeker 4 of 5 mensen verloren zagen waaien. We hebben ze niet kunnen redden, de stakkers. Facebook zal ze missen; en als het geen 'fake accounts' waren, wil iemand wellicht zo goed zijn deze op te heffen. Dank u.

Een harde kern van 9 overgeblevenen trad binnen. Nu is het natuurlijk zo dat je in een museum met 2 personen meer ziet dan alleen. Met 3 waarschijnlijk nog meer. Maar ergens kort daarboven ligt een omslagpunt. Waar precies weet ik niet, maar het is zeker dat wanneer je met 9 bent, je minder ziet dan alleen. Dat is niet erg. Helemaal niet. Beschouw het als een schoolreisje. Je hebt de dag van je leven maar ga later nu niet vragen wat je allemaal hebt gedaan of gezien. Daar zijn andere dagen voor.

We vergaapten ons aan uitstallingen en opstellingen. Wat het precies was, kan ik zo snel niet zeggen. We liepen hier eens een verdieping op, en daar eens een afdeling in, en al snel was de groep gereduceerd tot een halfvoud van zijn oorsponkelijkheid.
(Ik tel mijzelf hier voor het gemak even niet mede, om de wiskundig correcte verhoudingen van bovengemaakte bewering niet in het geding te brengen.)
De theorie van het bewegingsvolume indachtig, liepen wij echter liever door dan dat wij stilstonden. Als je stilstaat, is de kans, laten we zeggen, 50% dat de andere groep dat ook doet, en onstaat er derhalve een 0% slagingskans elkaar ooit nog terug te vinden vóór sluitingstijd.
Het was de juiste beslissing want de andere groep stond gewoon achter een vitrine, op 2 meter van ons verwijderd.

Pauze! De ene wilde wat drinken, de tweede wilde wat roken, de derde wilde wat plassen.
Hier trad de 3e Wet van Bob den Uyl in werking (of misschien van iemand anders, dat moet ik eens nazoeken), die beweert dat het zich in beweging zetten van een groep mensen exponentieel langer duurt naarmate de groep groter is - let wel: óndanks het feit dat alle leden van die groep hetzelfde willen.
Dit had vreemd genoeg tot het gunstige gevolg dat we in de tijd (en ruimte) dat wij ons een weg baanden naar toiletten, restaurant en rookplek, meer van het museum zagen dan gedurende de gehele rest van ons verblijf tesamen. Hoe dat precies mogelijk is, weet ik niet. Helaas is Bob den Uyl (of iemand anders) al overleden, anders had hij hier vast een 4e Wet over kunnen opstellen.

Geheel voldaan betraden wij na de pauze opnieuw het museum en vergaapten ons andermaal aan uitstallingen en opstellingen. Andermaal raakten wij elkander kwijt, en hier en daar liepen we een donkere kamer, bezemkast of lege liftschacht in. Het bleef tot het laatste moment spannend.
Plotseling dook een van ons op zijn buik om nauwkeurig enkele waarnemingen te observeren, dan wel gade te slaan. Je bent in een museum of niet. Een opgezet paard schrok zich een hoedje en zette het op een lopen. Kort daarop werden wij met zachte doch dwingende hand naar de uitgang geleid.
Het was een schoolreisje om nooit te vergeten.

lutek Maandag 04 Februari 2013 at 10:15 pm | | default
Gebruikte Tags: , , ,

Eén reactie

janinev
hahahhaa wat hartstikke grappig beschreven!
janinev, - 04-02-’13 22:35
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen, moet je deze simpele vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.