Kwast In Antwerpen (3/5)

Tussen andere, reeds eerder beschreven kunstbelevenissen door heb ik ook nog het Rubenshuis bezocht. Als het hier in Rotterdam had gestaan, had ik er niet eens van geweten, maar als je in Antwerpen bent, bezoek je natuurlijk het Rubenshuis.
Fotograferen in een museum is toegestaan, wellicht een kniebuiging onder invloed van de voortschrijdende techniek: Je houdt het nu eenmaal toch niet tegen. Zolang je maar foto's zonder flits neemt.
Aanraken mag natuurlijk niet. In het Rubenshuis mocht je in sommige zalen ook de wanden niet aanraken daar deze van het kwetsbare goudleer was vervaardigd. Hoewel ik slecht van de schilderkunst en zijn geschiedenis op de hoogte ben, was ik toch aanzienlijk meer onder de indruk van de schilderijen dan van de wanden.
En al moest ik steeds bij het tentoonstellingsboekje te rade gaan of ik naar een werk van Rubens of dat van een tijdgenoot stond te kijken, kon ik constateren dat ik ofwel een ouwe lul ben geworden, ofwel meer in schilderijen zie dan 10 jaar geleden het geval was.

Dezelfde bevinding openbaarde zich in de Koningin Fabiolazaal alwaar een tentoonstelling van Permeke en tijdgenoten was ingericht. Met de neus bovenop een doek zie je 10 keer meer dan wat je op een foto ervan kunt zien. De schilderijen leven, krijgen een verhaal, en blijven je bij.

In de OLV-Kathedraal hingen enkele gigantische doeken van o.a. Rubens die ook zeer de moeite waard waren. De kleine donatie ter bezichtiging zou hopelijk aan onderhoud worden besteed en niet aan uitbreiding van het katholicisme, al kon ik dat helaas niet nagaan.
Later op de dag, op zo'n 100 meter afstand van de kathedraal, zag ik een stelletje elkaar op de foto zetten, kathedraal op de achtergrond. De jongen zag me kijken en merkte op dat het 'best wel een mooi gebouw' was. Dat leek me een understatement van jewelste, maar het was me te koud om daar verder op in te gaan.

lutek Zondag 24 Februari 2013 at 9:19 pm | | default
Gebruikte Tags: , , ,

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen, moet je deze simpele vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.