De Kunst van het Hoesten

Daar komt de hoest. Nee, hij komt niet. Een nies? Ook geen nies. Hij hangt in de lucht, ik voel het. Hij zal zo wel komen dan. Maar nee, hij komt niet. Nog niet.
Ik besluit nu dat ik dat niet wil. Of beter gezegd: ik wil het niet en besluit daarom... nee, wat is precies de juiste volgorde?
Ha-ugh!
Daar had hij me te pakken, de hoest. Ik lette niet goed op. Ik liet me afleiden. Nee, ik leidde mezelf af.
Stop. Stop nu. Stop met denken en wees voorbereid. Ik wil niet hoesten. Nu ja, ik wil niet dat er voor mij gehoest wordt, ik wil het zélf doen.

Een goed voorbereide hoest, die je zelf in werking zet, is effectiever in het ruimen van sluim, minder pijnlijk voor de keel, en niet zo vervelend. Gecontroleerd hoesten dus eigenlijk. Zo beperk je de schade aan de keel een beetje. Hoesten op eigen voorwaarden.
Okay, het hoesten moet, er valt niet aan te ontkomen, maar als ik de techniek en de uitvoering beheers en mij niet laat beheersen, voel ik mij als het ware minder ziek, en verdwijnt het ziektebeeld wellicht ook sneller.

Niet zomaar een beetje in het wilde weg hoesten natuurlijk. Nee nee, gecontroleerd, ik zei het al, daar gaat het om. En niet vaker dan nodig. Niet te veel, niet te hard. Maar wel een moment kiezen dat net ligt voordat de hoest uit zichzelf zou beginnen, hem zodoende te slim af zijn.
Ik voel nu dat er een aankomt: de keel is droog, ik klink wat hijgerig, luchtwegen maken peristaltische bewegingen. Maken ze dat echt of lijkt dat maar zo?
Stop, laat je niet afleiden door die gedachten, het is tijd om te hoesten.
Ik adem diep in, maar wel langzaam genoeg om geen tussentijdse kriebelhoest te veroorzaken. Ik hoor iets reutelen en zorg dat ik tenminste de oorzaak daarvan naar buiten hoest. Rug recht, een halve seconde rust en concentratie, hand voor de mond ook al is er niemand in de buurt...
Ha-ugh!
Dat klonk op papier hetzelfde als daarnet, maar ik verzeker eenieder dat een gecontroleerde hoest veel minder onprettig is dan een ongecontroleerde.

Volgende keer: de kunst van het niezen.
Zo. Nu tijd voor een sigaretje.

lutek Maandag 04 Maart 2013 at 11:50 pm | | default
Gebruikte Tags:

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen, moet je deze simpele vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.