Knuffel

De vader en moeder stonden bij de tramhalte. Niemand zag hen. Ze maakten in elk geval geen indruk. In de kinderwagen lag een kind te slapen.
De vader en moeder stapten de tram in. Niemand zag hen. Wie achter hen stond moest even wachten tot de kinderwagen naar binnen was gedragen. Verder maakten ze geen indruk. De tramdeuren sloten.
Naast de tramhalte lag een knuffel. Ik sprong op. Ook ik had de vader en moeder niet bij de tramhalte gezien, althans niet bewust. En ik had ze niet in zien stappen, al keken mijn ogen hun kant op. Maar door het zien van die knuffel wist ik zeker dat er een kind moest zijn. Een kind met een vader en een moeder, en - belangrijker nog - een kind met een knuffel zonder knuffel. Het was een eendje. Een gele. Met een snavel.

"Er ligt een knuffel bij de halte! Heeft er iemand een knuffel verloren!?"
De moeder reageerde direct. De knop van de tramdeur reageerde niet. De knuffel was verloren en zou nimmer weder worden gezien.

Voor mezelf was ik blij dat er een moeder was die reageerde. De keren dat je iemand in de tram op luide toon hoort verkondigen dat er 'een knuffel bij de tramhalte ligt' zijn meestal de keren dat er een gevaarlijke gek in de tram zit. Zonder een reactie van de moeder was ik ongetwijfeld als zodanig bekeken. Doordat er een reactie kwam, begreep het publiek dat mijn woorden, de uiting ervan, een boodschap bevatte(n), dat er sprake was van communicatie. Al had het me, toegegeven, niet veel kunnen schelen als er sprake was van zwijgen.

Voor de vader en de moeder was ik niet blij. Hen wachtte een zware taak. Uitleggen waar de knuffel gebleven was. De eend. De gele. Met de snavel.
Zo ver was het nog niet. Het kind was nog in diepe slaap.

lutek Donderdag 18 Juli 2013 at 8:48 pm | | default
Gebruikte Tags: ,

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen, moet je deze simpele vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.