Parten Spelen

Of het de zomer is die de vogels parten speelt weet ik niet, maar er zijn rare gedragingen waar te nemen. Gedragingen die ik althans niet had verwacht. Misschien zie ik te weinig vogels, of let ik niet goed op, misschien vertonen de vogels wel vaker raar gedrag (hoe vaker, hoe minder raar het is) en zijn ze nu - dan indirect toch als gevolg van de zomer - door het warme weer te belazerd om hun doorgaans geheimgehouden gedrag geheim te houden wanneer er toevallig een mens voorbij loopt.
Ik zag twee vogels parten spelen.

Eerst zag ik een reiger. De reiger zat nog een eind van mij verwijderd, een paar honderd meter. Er viel op dat moment genoeg te zien om mij heen dus ik had niet heel veel aandacht voor hem. Maar toen ik iets dichterbij was gekomen, zag ik dat het een aalscholver was. Ik roep al jaren dat ik een bril nodig heb en vond hiermee een nieuw bewijs.
Maar wacht, de vogel was wel degelijk een reiger. Hij stond op een tak die uit het water stak, breeduit met zijn vleugels lichtjes in de wind(stilte) te wapperen. Precies zoals een aalscholver dat doet.
Toen ik vlakbij was, liet hij zijn vleugels zakken en keek me aan, zoals reigers dat doen. Ik nam een foto, wat nergens op sloeg want als een reiger op een reiger lijkt is hij net zo bijzonder als iedere andere reiger.

Een slootje of 4 verder - ik fietste van het Zuiderpark naar de Wielewaal - was er een verkeersopstopping, ten minste als er verkeer was geweest. De ganzen bij het Waaltje hadden namelijk log en lui bezit genomen van de rijweg. Dit alles in totale gemoedelijkheid. Och, ze lieten mij zonder probleem voorbij fietsen - gaat uw gang, gaat uw gang, waggel waggel - maar ik fietste niet voorbij. Ik stopte even om te zien wat de ganzen zoal deden op een warme zomerzondagnamiddag.
Eigenlijk deden ze niet veel. Maar net voordat ik verder wilde gaan, zag ik hoe vanaf de waterkant een nijlgans kwam aanrennen. Hij maakte een kabaal van jewelste. Wat bezielde hem? Werkelijk zonder enige reden stoof hij op iedere vogel af die in zijn blikveld kwam. Hij had het vooral op één gemunt: een gans die rustig in het gras zat, de andere kant op keek, en nietsvermoedend van het zonnetje genoot (of juist van de schaduw, dat weet ik nu niet meer).
De nijlgans vertoonde exact het gedrag van een meerkoetje: iedereen zonder reden wegjagen, aanvallen, en... bespringen.
GAK!! klonk het over het Waaltje. De besprongen gans was zich wildgeschrokken en veerde op. Wat krijgen we nu zeg? Ben je nu helemaal!?
Het bespringen had ook wel iets weg van hoe Van Druten leerling Sanders bespringt in een DirkJan-strip (zie bijgaand).
Ik maakte een foto van een scholekster omdat die daar toevallig ook zat en omdat ik wederom al veel te laat was om het echte spektakel vast te leggen.

De vogels spelen parten. Ik bedoel, de zomer speelt de vogels parten. Ik bedoel, door de zomer spelen de vogels parten (als in 'een rol spelen') die ze anders niet spelen. Maar misschien zie ik te weinig vogels, of let ik niet goed op. Bovendien heb ik echt een bril nodig.

lutek Dinsdag 23 Juli 2013 at 9:29 pm | | default
Gebruikte Tags: ,

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen, moet je deze simpele vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.