Dierencursus

Ik heb een stuk of wat broers met een stuk of wat honden. Recentelijk hebben zij deze honden een hondencursus laten volgen. Aangezien de honden al hond zijn, heb ik geen idee wat een hond er zoal wordt geleerd. Ik gok dat ze luisteren leren, want zo wordt gehoorzamen vaak genoemd. Ze leren er vast ook allerlei trucjes: stukje lopen, stilzitten, doodliggen. Er komt ongetwijfeld een flinke dosis Pavlov bij kijken.
Ik weet niet welke dieren er, behalve honden, nog meer voor het volgen van een cursus in aanmerking kunnen komen. Zou er een kattencursus bestaan? Katten luisteren (gehoorzamen) een stuk slechter dan honden. Je zou dus denken dat het harder nodig is een kat op cursus te sturen dan een hond. Of misschien werpt een kattencursus zo weinig vruchten af dat het zinloos is een kat op kattencursus te sturen. Eventueel kun je een kat op hondencursus sturen en zien wat het beest ervan opsteekt. Als hij met onvoldoendes thuiskomt, of hij begint te blaffen, kun je hem eventueel bestraffen met een korting op zijn knabbeltjesratsoen, al zal dat de tweezits wellicht niet ten goede komen.

Hier in huis wonen wandelende takken, tegenwoordig nog maar twee. Behalve dat deze beestjes gewoonlijk slechts een weinig wandelen, heel veel stil zitten, en een beetje eten en drinken, zijn ze inmiddels hoog bejaard zodat ze nog een weiniger wandelen, nog veel meer stil zitten, en nog maar een heel klein beetje eten en drinken.
En behalve dat ze dat gewoonlijk doen, en in het bijzonder nu ze hoog bejaard zijn, zijn ze ook nog eens geheel niet in staat te luisteren omdat ze doof zijn.
Toch overwoog ik ze op cursus te sturen. Al snel bleek dat er helemaal geen wandelendetakkencursus bestond. Ik overwoog toen of ik ze zou inschrijven voor een hondencurses maar bij navraag bleek dit onmogelijk dan wel niet gewenst. Wat het resultaat van een cursus zou zijn geweest, durf ik niet te zeggen. Misschien dat de takjes dan af en toe eens mooi zouden gaan zitten. Of slechts één kant van het terrarium zouden bevuilen om mij de schoonmaak nog gemakkelijker te maken. Ik had heus niet direct verlangd dat ze de afwas deden of iets op commando uit de koelkast haalden, althans niet meteen al na de beginnerscursus. Dat kon later altijd nog wel eens.

Maar waarom eigenlijk, dacht ik vervolgens. Wilde ik de takjes iets laten doen wat ze niet uit zichzelf zouden doen? Dan had ik misschien geen takjes in huis moeten halen.
Echter, ik had het plan nog niet uit mijn hoofd gezet of tot mijn stomme verbazing maakten de takjes mij zelf duidelijk (via een ingewikkeld patroon van afwisselend lopen, stilzitten, eten en drinken) dat zij graag op cursus wilden en of ik dat niet een beetje snel voor hen kon regelen. Natuurlijk kon ik geen nee zeggen.

Wat de beestjes me helaas niet duidelijk konden maken was wat het precies was dat ze wilden leren. Ik moest een beetje gokken. Ik deed iets voor, zij deden het na, lukte het, dan leken ze er plezier in te hebben. Lukte het niet, dan betrof het mogelijk een opdracht die ze niet wilden leren, ofwel – en hier werd het wat onoverzichtelijk – hadden ze meer training voor de opdracht nodig.
Zo had ik bij voorbeeld een parcours uitgezet wat de beestjes zo snel mogelijk moesten afleggen, met daarin tal van obstakels: over bloempotten klauteren, tv-kanaal veranderen met de afstandsbediening, stukje over het balkon rennen vlak voor een paar hongerige kraaien langs. Gewoon van alles wat eigenlijk.
Welnu, het klimmen over bloempotten was vanzelfsprekend geen probleem, maar aan de kraaien zijn we nooit toegekomen. De takjes zaten voor de televisie en vergaten verder alles wat er om hen heen gebeurde. Ze vergaten ook mij, en ze vergaten dat ze een parcours moesten afleggen, en wel in een zo kort mogelijke tijd.
(Hier teken ik bij aan dat ik lang gedacht heb - toen ze voor de tv zaten - dat ze in slaap waren gevallen; dat kan bij die beesten zo maar overal en op elk moment gebeuren. Bovendien, ik weet niet of u zelf weleens naar de televisie kijkt maar... afijn, u snapt het wel.)

Het slagen van de cursus konden ze dus op hun buikjes schrijven, maar aangezien ze inmiddels behoorlijk bedreven waren in het wisselen van tv-kanalen, heb ik ze toch maar een deelcertificaat gegeven. Vooruit maar.
Wel neem ik tegenwoordig de afstandsbediening mee naar de slaapkamer want anders heb ik kans dat ik om 4 uur ‘s nachts opeens wakker word van MTV of van een soft-erotische nachtfilm. Daar heb ik niet zoveel zin in. De takjes hebben duidelijk moeite met de volumeknop.
Verder lijken ze over het algemeen redelijk verzot te zijn op Inspector Foyle en wielrennen.

lutek Woensdag 31 Juli 2013 at 10:26 pm | | default
Gebruikte Tags: , ,

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen, moet je deze simpele vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.