Einde van een Takperk

Het is stil in huis zonder takjes. Niet dat de takjes veel lawaai maakten, praten konden ze niet. Maar de wetenschap dat ze er waren, gaf toch altijd een huiselijk gevoel, ook al zag je ze - met name overdag - meer niet dan wel. Je wist dat ze daar zaten.
Overdag, want takjes zijn nachtdieren. Maar ook 's nachts waren ze niet wild. Het waren vrij tamme takjes. En wandelen deden alleen als er iets te eten viel. Ze zaten liever stil en uit beeld.

Het laatste takje is dood. Sinds 2 jaar liet ik al geen nieuwe eitjes meer uitkomen. Het was genoeg geweest. Het waren de leukste huisdieren die ik ooit gehad heb. Dat ik al ruim 30 jaar geen huisdieren gehad had, doet daar niets aan af.
Uitlaten hoefde je ze niet, en ze waren reuze makkelijk met eten en drinken, dus als ik eens een nacht ongepland elders verbleef, klaagden ze de volgende dag in het geheel niet. Misschien hadden ze niet eens door dat ik een nacht weg was.

Waarom ze ogen hadden is me nimmer duidelijk geworden, ze waren stekeblind. Ook volkomen doof, maar ik heb nooit kunnen ontdekken of ze oren hadden, dus kan ik niet beweren dat die overbodig waren.
Doorgaans kon ik de ene van de andere onderscheidden door een verschillend aantal voetjes; soms ontbrak zelfs een hele poot. Zonder dat onderscheid waren ze in zekere zin inwisselbaar. Hechten is dan moeilijk. En ook al deed ik dat toch, ik heb nooit erg gevonden dat dat in principe niet kon. Hoe minder je je hecht aan een bepaald huisdier, hoe minder je er menselijke gevoelens op projecteert, iets wat me vaak nogal vreemd voorkomt bij baasjes van andere huisdieren.

Nu is het gedaan. Het terrarium staat leeg. Tegen de lange muur zal ruimte komen om wellicht een schilderij op te hangen. Misschien een wandelendetakkenmozaïek waar ik aan werk, maar wat nog wel maanden duurt voor het af is.
Dag takjes. Dag wandelende stilzittende kruipende kriebelende rare monsterachtige leuke lieve interessante takjes. Dank je wel dat ik jullie oppas mocht zijn.

lutek Zaterdag 14 September 2013 at 10:02 pm | | default
Gebruikte Tags: , ,

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen, moet je deze simpele vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.