Tussenstation

Op een station reed een metro weg.
kdung ... kdung ... kdungdungdung.... sneller sneller.
Het geluid ging naadloos over, alsof er een ervaren dj achter zat, in het geluid van schoenen die de trap afliepen... tk tk tk tk tk tk... tk tk...  tk... tk... tk...
Sneller sneller langzamer langzamer langzamer.
(Je had er bij moeten zijn.)

Omdat de metro aan deze kant, waar ik stond, op zich liet wachten - 5 minuten werd na enige minuten 0 minuten, toen 7 minuten - had ik alle tijd de dame te aanschouwen, voor de verandering niet begeerlijk maar neutraal. Neutraal is natuurlijk niet mogelijk, maar als begeerte er niet aan te pas komt, blijft er al minder over wat een neutrale blik in de weg staat.

Ze leek zich niet bewust te zijn van de aanwezigheid van anderen. Anderen waren er ook niet, aan haar kant. Ze had geen interesse in deze kant. Ze deed zich niets voor, ze had niet eens de gemiste metro beteuterd nagekeken, iets waarop ik bedacht was.
Ik voelde me zelf een neutrale toeschouwer maar zij was nog veel neutraler dan ik, in haar houding, haar uitstraling. Of nee, ze had geen uitstraling, in die zin, dat ze niets probeerde uit te stralen. Het was een verfrissend gezicht. Ze zat niet in een rockgroep, ze was smaakvol gekleed maar volgde zeer zeker geen trend, ze was geduldig noch ongeduldig, ze had vast virtule vrienden maar zocht daar nu geen verbinding mee.
Het was zeker 25 jaar geleden dat ik iemand op die manier op een metro had zien wachten. Ze had geen leeftijd.

lutek Maandag 04 November 2013 at 11:26 pm | | default
Gebruikte Tags:

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen, moet je deze simpele vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.