Idee-fictie

Het was verheugend te constateren dat mijn wekker het deed. Ik had daaraan getwijfeld een dag tevoren. Dat ik ervan wakker werd, op zaterdagochtend, vond ik niet erg. Verontrustend was de constatering dat ik dat een dag tevoren niet was geworden. Maar niemand was erdoor benadeeld, verongelukt of verongelijkt; veranderd worden kon het niet meer, en morgen was er weer een dag dus wat maakte het eigenlijk uit?
Ik had het idee dat ik iets over het hoofd zag in deze gedachtengang. Ik draaide mij om en liep de gang opnieuw af waarbij ik alle deuren opende ter linker- en ter rechterzijde... wekker... wakker... gisteren... morgen...
Ach natuurlijk, er was ook nog de dag van vandaag. Ik besloot op te staan en voerde dit besluit korte tijd later ook uit.

De dag van vandaag, er zijn mensen die er iets mee kunnen. Ik was niet een van die mensen maar liet mij hierdoor niet uit het veld slaan. Ik zette koffie, schonk deze in en zette mij op een stoel. Voordat ik de koffie aan mijn lippen zette, probeerde ik te bedenken welke geweldige invallen ik had gehad voordat ik de avond ervoor in slaap was gevallen. Als ik eenmaal aan de koffie zat, zou vandaag werkelijk zijn begonnen, met alle indrukken van dien. Iedere eerdere inval zou geheel verdwenen zijn.
Vage contouren van een verhaallijn dansten door mijn hoofd, te zwierig om vat op te krijgen. Misschien was het niet zo'n erg goed idee geweest. De kans daarop was groot.

Ik zette de koffie neer en liep terug naar de slaapkamer, half in de ijdele hoop dat terugkeer naar de plek van het ontstaan, het idee zelf ook zou doen terugkeren, half in de ijdele hoop dat ik wat trefwoorden zou hebben opgeschreven op het kladblok op het nachtkastje, desnoods op het nachtkastje zelf, die als katalysator konden dienen. Al maken twee halve ijdele hopen mogelijk samen een hele, het blijft een ijdele variant. Ik oogstte dan ook geen succes.
Vooruit, koffie. Ideeloos begon ik de dag. Maar de koffie smaakte goed.

lutek Zaterdag 09 November 2013 at 11:02 pm | | default
Gebruikte Tags: ,

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen, moet je deze simpele vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.